Trăsăturile faciale care contează în formarea unei bune prime impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie arată că prima impresie este influenţată în mai mare măsură de expresiile faciale pe care le afişezi la o întâlnire decât de modul în care eşti îmbrăcat sau cum te comporţi.

Atunci când ne uitam la chipul cuiva, mintea noastră îşi formează rapid o părere despre caracterul respectivei persoane. Mai precis este vorba de 100 de milisecunde. Prima impresie ne influenţează ulterior atitudinea fata de persoana în cauză.

Cercetarea a fost întreprinsă de o echipă de specialişti din cadrul Departamentului de Psihologie al Universităţii York din Marea Britanie, iar studiul a fost publicat în revista de specialitate „Proceedings of the National Academy of Science” (PNAS) şi arată cat de importante sunt expresiile faciale în crearea unei prime impresii favorabile.

Pentru a afla mai multe despre modul în care se formează primele impresii, cercetătorii de la Universitatea din York au selectat 1.000 de fotografii ale unor persoane diferite, de pe diferite site-uri unde persoanele socializează şi au prezentat aceste fotografii unui grup format din şase voluntari.

Voluntarii au fost puşi să spună primele impresii la vederea fotografiilor, indicând o serie de trăsături sociale cum ar încrederea pe care o inspiră, atracţia pe care o exercită şi tendinţa de a fi o persoană dominantă. Fiecare dintre cele 1000 de fotografii analizate a fost descrisa în funcţie de 65 de factori diferiţi, de la înălţimea ochilor la grosimea sprâncenelor.

Au fost luaţi în considerare un grup trei factori exprimaţi de chipul nostru: accesibilitatea (dacă persoană pare că vrea sa ajute sau sa rânească), tinereţea/atractivitatea (daca respectivul/a ar putea fi un bun interlocutor) si dominanţa, informează CNN.

Potrivit studiului şi rezultatelor dezvăluite de cercetători, forma gurii şi zona din jurul acesteia sunt asociate abordabilităţii. Astfel, un zâmbet reprezintă un element cheie pentru formarea unei prime impresii bune. În ceea ce priveşte atractivitatea, forma ochilor şi zona din jurul acestora joacă un rol foarte important. De asemenea, caracterul dominant este asociat cu trăsăturile care indică o faţă masculină şi sănătoasă.

„Este util să ştim cum suntem judecaţi în funcţie de aspectul nostru, cu atât mai mult cu cât aceste aprecieri ar putea să nu fie foarte precise - spre exemplu în contextul în care apărem în instanţă, în faţa juraţilor sau atunci când candidăm în alegeri. În consecinţă, putem să avem cu adevărat încredere într-o faţă zâmbitoare?”, se întreabă unul din autorii studiului, Tom Hartley, specialist în neurologie cognitivă şi psihologie de la Universitatea din York .

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite