FOTO Evenimentele istorice din care au fost inspirate poveşti precum Albă ca Zăpada sau Cenuşăreasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poveştile şi basmele sunt printre primele „lecţii de viaţă” pe care le primeşte un copil. Unele poveşti sunt, însă, bazate pe legende sau pe evenimente istorice mult prea brutale pentru cei mici.

Istorisirile din spatele poveştilor atât de populare printre cei mici ar putea prea înfricoşătoare pentru aceştia, dar şi pentru unii adulţi. La origini, unele includ violuri, relaţii incestuoase, tortură, canibalism şi alte modalităţi brutale şi sofisticate de crimă. 

Scriitoarea americană Valerie Ogden a rezumat pentru publicaţia „Huffington Post” evenimentele istorice care stau în spatele poveştilor precum Albă ca Zăpada, Cenuşăreasa sau Barbă-Albastră, despre cea din urmă publicând o carte. 

Ideea cărţii lui Valerie şi interesul ei pentru acest subiect au apărut când femeia a descoperit că nepotul său s-a căsătorit cu o descendentă a criminalului cunoscut în poveşti drept Barbă-Albastră. Autoarea a fost atât de fascinată de poveste, încât a hotărât să sape mai adânc:

Barbă-Albastră

Gilles de Rais, un nobil înstărit care a trăit în secolul al XV-lea, a fost protectorul Ioanei d’Arc pe câmpul de bătălie, însă după ce a părăsit serviciul militar, nobilul a devenit un temut criminal în serie. Bărbatul, cunoscut drept Barbă-Albastră, ucidea copii. La procesul său, acesta a descris în detaliu cum tortura şi omora copii nevinovaţi.

image

FOTO Wikipedia 

Alte poveşti inspirate din evenimente istorice:

Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici

Povestea Albei ca Zăpada este bazată pe viaţa tragică a nobilei bavareze Margarete von Waldeck, care a trăit în secolul al XVI-lea. Fratele lui Margarete, care a trăit în Bad Wildungen, Germania, folosea copii la munca din mine. Deformaţi din cauza efortului fizic, aceştia erau numiţi pitici.

image

FOTO Huffington Post

Până şi mărul otrăvit are origini reale. Un bărbat în vârstă oferea fructe otrăvite muncitorilor, dar şi altor copii despre care credea că au furat de la el. În plus, mama vitregă a lui Margarete a trimis-o, din dorinţa de a se descotorosi de ea, la Bruxelles. Acolo, Margarete s-a îndrăgostit de prinţul Philip al II-lea al Spaniei, dar tatăl său, regele, nu a fost de acord cu relaţia lor, aşa că a ordonat uciderea lui Margarete. Aceasta a fost otrăvită.

Rapunzel

În secolul al III-lea î.H., un comerciant din Asia Mică îşi iubea atât de mult fiica, încât a interzis ca aceasta să aibă vizitatori. Fata era închisă într-un turn cât timp tatăl ei călătorea. Nu s-a găsit menţionat nicăieri dacă părul fetei a jucat un rol important în povetea reală. În schimb, se spune că fata s-a convertit la creştinism, iar rugile pe care le ţinea când tatăl său era plecat răsunau atât de puternic, încât tot oraşul auzise de ele. Atunci când s-a întors şi a aflat că fiica sa s-a convertit la creştinism, comerciantul a adus-o în faţa proconsulului, care a hotărât că, în cazul în care fata refuză să renunţe la religia sa, tatăl său trebuie să o decapiteze sau să renunţe la avere. Comerciantul a decapitat-o, dar a fost şi el ucis la scurt timp  de un fulger. Fata a devenit martiră, cunoscută de Biserica Ortodoxă sub numele de Sfânta Barbara.

Hansel şi Gretel

image

FOTO Huffington Post

Katharina Schraderin a trăit în anii 1600 şi era o brutăreasă desăvârşită. Din invidie, un brutar a acuzat-o de vrăjitorie. Femeia a fost izgonită din oraş, dar după ce a fost vânată şi prinsă de o gloată de vecini furioşi, aceasta a fost adusă înapoi acasă şi arsă de vie în propriul cuptor.

Cenuşăreasa

Rhodopis era numele unei tinere femei din Grecia care a trăit în anii 500 î.H. Pe când era doar o copilă, aceasta a fost capturată şi vândută în Egipt ca sclavă. Înfăţişarea sa l-a impresionat, însă, atât de tare pe stăpânul său, încât acesta a început să o răsfeţe cu cadouri, printre care o pereche de pantofi aurii. Frumuseţea fetei a fost observată şi de faraonul Ahmose al XX-lea, care a insistat ca aceasta să devină una din soţiile lui. Fiindcă nu avea sânge albastru, fata era încă obligată să muncească şi după ce a devenit soţia faraonului. Obligaţiilor ei li se adăugau şi serviciile sexuale pe care i le oferea lui Ahmose.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite