Ce spun serviciile secrete ale SUA despre următoarele acţiuni ale lui Putin contra Ucrainei şi despre posibilitatea unui atac nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avril Haines FOTO EPA-EFE
Avril Haines FOTO EPA-EFE

Serviciile secrete americane consideră că preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi imaginează să piardă războiul din Ucraina şi ar putea escalada ostilităţile fără să-i pese de civili.

Avril Haines, directoarea comunităţii americane de informaţii, a vorbit marţi în Congresul SUA despre războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

În opinia sa, informaţiile colectate până acum arată că liderul de la Kremlin nu a anticipat respingerea puternică din partea majorităţii comunităţii internaţionale a agresiunii sale împotriva Ucrainei şi nici retragerea masivă a companiilor occidentale din Rusia.

Şi totuşi, „este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de astfel de eşecuri”, întrucât el vede în aşa-zisa sa operaţiune militară specială ca „un război pe care nu-şi poate permite să-l piardă”.

„Rusia se confruntă cu mult mai multă rezistenţă decât se aştepta din partea Ucrainei. Invazia Rusiei în Ucraina este un şoc pentru ordinea geopolitică mondială”, a declarat Avril Haines.

Potrivit ei, Putin încearcă să-şi intensifice campania militară împotriva Ucrainei pentru a o împiedica să adere vreodată la NATO.

La rândul său, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, spune că liderul de la Kremlin a lansat invazia „hotărât să domine şi să controleze Ucraina”, mizând pe faptul că ţara vecină este slabă, că armata lui este capabilă de o victorie rapidă şi decisivă cu costuri minime şi că ar fi la adăpost de noi sancţiuni, deoarece Franţa şi Germania ar avea o aversiune faţă de riscuri.

„S-a dovedit că se înşeală din toate punctele de vedere”, a spus Burns.

Directorul CIA a dat asigurări că serviciile secrete americane „partajează intensiv informaţii” cu Ucraina în legătură cu planurile militare ale Rusiei.

William Burns spune că se aşteaptă ca actuala conducere a Rusiei să încerce în continuare să inventeze acuzaţii scandaloase la adresa Ucrainei.

Întrebată despre ameninţarea cu recurgerea la arme nucleare făcută de Vladimir Putin, Avril Haines apreciază că declaraţiile în acest sens fac parte dintr-un efort al Kremlinului de a descuraja Statele Unite şi NATO să se angajeze în război şi să ofere sprijin suplimentar Ucrainei.

Conform unei evaluări neclasificate a serviciilor secrete americane publicate marţi, Rusia „nu doreşte un conflict direct cu forţele americane”.

Moscova „consideră capacităţile sale nucleare ca fiind necesare pentru menţinerea descurajării şi atingerea obiectivelor sale într-un potenţial conflict împotriva Statelor Unite şi a NATO şi consideră că invocarea armamentului nuclear ca mijloc de intimidare reprezintă garantul suprem al Federaţiei Ruse”, se arată în raport.

„Rusia încearcă să ajungă la un acord cu Statele Unite în privinţa neinterferenţei reciproce în afacerile interne ale ambelor ţări şi pentru recunoaşterea de către Statele Unite a sferei de influenţă revendicate de Rusia asupra unei mari părţi a fostei Uniuni Sovietice”, conchid autorii evaluării.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite