Barack Obama: „Statele Unite nu vor lansa o intervenţie militară în Ucraina”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri seară că Statele Unite nu vor desfăşura o intervenţie militară în Ucraina, pe fondul crizei din Crimeea, însă a anunţat că va depune toate eforturile pentru a mobiliza toate resursele diplomatice internaţionale în vederea detensionării conflictului, relatează Mediafax.

„Nu ne vom lansa într-o intervenţie militară în Ucraina. Ucrainenii recunosc şi ei că înfruntarea Rusiei cu mijloace militare nu ar fi adecvată”, a declarat preşedintele american la un post de televiziune din San Diago, afiliat la NBC News.

Barack Obama a promis de asemenea că doreşte să realizeze o coaliţie internaţională pentru a transmite Rusiei un mesaj clar.

„Vom mobiliza resursele noastre diplomatice pentru a asigura o coaliţie internaţională solidă, care va transmite un mesaj clar. Puterea nu conferă în mod automat drepturi. Vom continua să sporim presiunile asupra Rusiei”, a mai spus liderul american.

Miercuri, Federaţia Rusă a anexat în mod oficial Crimeea, pe baza unui acord semnat între liderii peninsulei şi preşedintele rus, Vladimir Putin, în urma referendumului organizat din 16 martie.

Recent, oficialii americani au anunţat că sunt pregătiţi să adopte noi sancţiuni, mult mai dure, împotriva Rusiei dacă aceasta va continua să nu colaboreze la detensionarea situaţiei din Ucraina.

„Statele Unite sunt pregătite să ia măsuri suplimentare daca Rusia continuă agresiunea sau provocările”, a afirmat recent ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power.

Occidentul are în vedere şi excluderea permanentă a Federaţiei Ruse din grupul G8, potrivit celor mai recente discuţii purtate în acest sens de liderii Uniunii Europene şi ai grupui G7.

„Cred că este important ca noi să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri şi să discutăm dacă este convenabil sau nu ca Rusia să fie exclusă în mod permanent din G8, în cazul în care sunt adoptate alte măsuri”, a declarat prim-ministrul britanic, David Cameron, potrivit sursei citate.

Atmosfera rămâne tensionată în Crimeea la patru zile după organizarea referendumului privind alipirea peninsulei cu Rusia. Miercuri dimineaţă, circa 200 de militanţi proruşi au pătruns în sediul marinei ucrainene din Sevastopol, fără a utiliza armele de foc.

O altă tentativă de ocupare a unei unitaţi militare din Simferopol s-a soldat marţi cu moartea unui militar ucrainean. Prim-ministrul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a declarat după acest incident că în Crimeea conflictul a intrat într-o „fază militară”.


Citeşte şi:

Miliţiile proruse au ocupat sediul marinei Ucrainei din Sevastopol şi au evacuat ofiţerii ucraineni

Aproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov, citat de AFP. Militarii ucraineni au părăsit, pe rând, sediul marinei.

Anders Fogh Rasmussen: Anexarea Crimeei, „cea mai gravă ameninţare” de după Războiul Rece

Anexarea Crimeei de către Rusia reprezintă "cea mai gravă" ameninţare la adresa stabilităţii Europei de la sfârşitul Războiului Rece până acum, afirmă Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP.

După anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina rămâne şi fără flota la Marea Neagră

Aproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov, citat de AFP. Kievul ar putea rămâne fără navele aparţinând flotei ucrainene la Marea Negră.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite