Cel puţin 42 de morţi în SUA, din cauza caniculei
0Cel puţin 42 de persoane au murit din cauza caniculei care a afectat zeci de state americane, din zona central-vestică şi până pe Coasta de Est, unde solul este afectat puternic de secetă, iar şinele de cale ferată s-au îndoit din cauza căldurii, relatează BBC News Online.
Presa americană scrie că cei mai mulţi dintre morţi sunt bătrâni care au rămas blocaţi în case, fără aer condiţionat, din cauza peneleor de electricitate.
La Chicago au fost înregistrate zece decese din cauza căldurii, iar alte zece persoane au murit în statele Virginia şi Maryland (est). De asemenea, în statele Wisconsin, Ohio şi Pennsylvania au murit câte trei persoane, iar în Tennessee două. O fetiţă în vârstă de patru luni a murit după ce a fost uitată într-o maşină pentru "o lungă perioadă de timp", în faţa locuinţei din Greenfield (Indiana).
Vineri şi sâmbătă s-au înregistrat temeperaturi-record, în continuare fiind aşteptate furtuni puternice. Numeroase case din zonele afectate nu au fost încă racordate la reţeaua electrică, în urma furtunilor care s-au înregistrat în urmă cu o săptămână.
În Washington DC, temeperaturile au atins sâmbătă 41 de grade Celsius, imediat sub recordul de caniculă, iar la Saint Louis (Missouri) 46 de grade Celsius, unde timp de zece zile s-au înregistrat peste 37,7 grade Celsius, un nou record pentru oraş. Temperaturi înalte au fost înregistrate şi în unele regiuni din Canada, Ontario atingând vineri un nou record, de 11 zile consecutive de caniculă.
Un număr de oraşe americane au deschis centre cu aer condiţionat pentru populaţie şi au prelungit programul cu publicul la piscine. De asemenea, unele comunităţi oferă mese locuitorilor care au rămas fără alimente, după ce li s-au defectat frigiderele. Totodată, autorităţile din Chicago au anulat cursurile de vară în 21 de şcoli care nu sunt dotate cu aer condiţionat.
Şinele de cale ferată de la Columbus s-au contorsionat din cauza căldurii, îndoindu-se într-un punct cu 12 centimetri. Vremea urmează să se răcească în partea de nord din regiunea central-vestică a Statelor Unite, dar scăderea temperaturilor ar putea fi însoţită de formarea unor furtuni puternice.