Grecia vrea să lanseze obligaţiuni în SUA pentru a obţine banii necesari, putând astfel renunţa la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul elen de Finanţe George Papaconstantinou
Ministrul elen de Finanţe George Papaconstantinou

Ministrul grec de Finanţe se va deplasa la sfârşitul lunii aprilie în Statele Unite pentru a găsi fondurile necesare pentru finanţarea datoriei sale, în condiţiile în care în presă au apărut informaţii că ar vrea să evite implicarea FMI în obţinerea banilor necesari.

George Papaconstantinou ar trebui să meargă la Washington în 20 aprilie pentru a discuta cu reprezentanţii mai multor fonduri de investiţii specializate în pieţele emergente, scrie Le Figaro.

Citeşte şi:

România, cel mai mare datornic la FMI

Atena încearcă să lanseze o emisiune de obligaţiuni în dolari până la sfârşitul lunii aprilie, a dezvăluit Financial Times astăzi. Prin această măsură, Grecia urmăreşte să obţină între 5 şi 10 miliarde de dolari în condiţiile în care până la finele lunii mai trebuie să acopere scadenţa de 10 miliarde dolari.

"Căutăm să diversificăm baza noastră de investitori, prin această tranzacţie, ceea ce înseamnă că ar putea atrage şi fonduri de pe alte pieţe emergente", a declarat un oficial grec, citat de Financial Times.

Primul ministru grec George Papandreu neagă totuşi că ar fi demarat negocierile cu americanii.

Grecia vrea să scape de FMI

Totodată, agenţia Market News International indica astăzi că Atena vrea să modifice acordul încheiat, la sumitul UE din 25 - 26 martie, cu reprezentanţii Uniunii şi FMI. Cele trei părţi au convenit asupra unui mecanism de asistenţă financiară pentru statul elen, care implică participarea Fondului şi împrumuturi bilaterale acordate de statele Uniunii. Mecanismul reprezintă o soluţie de ultimă instanţă în caz că guvernul de la Atena va avea nevoie de ajutor extern pentru a face faţă costurilor uriaşe ale datoriei de stat.

Agenţia scria că Atena ar vrea să ocolească implicarea Fondului în acest acord şi să modifice înţelegerea , fiind îngrijorată că FMI ar putea impune condiţii dure.

Surse din cadrul ministerului de Finanţe au negat însă faptul că Grecia doreşte să modifice acordul convenit cu şefii de state şi de guverne din UE, cu sprijinul FMI.

În 1 aprilie, ministrul grec de Finanţe declara, într-un interviu pentru cotidianul Imerissia, că Grecia vrea să evite mecanismul de ajutor aprobat de liderii europeni în cazul în care statul elen ar fi incapabil să se finanţeze din pieţe.

Totodată, mâine va sosi la Atena o misiune de asistenţă tehnică a FMI. Un oficial al Ministerului de Finanţe a afirmat că aceasta nu se află în control ci pentru a oferi asistenţă în ceea ce priveşte performanţa financiară.

În prima parte a lunii mai, experţii FMI vor reveni la Atena pentru a monitoriza implementarea planului de redresare bugetară derulat de Grecia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite