Zi istorică în Columbia: acordul de pace între FARC şi guvern a intrat în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Columbienii au parte de o zi istorică luni, odată cu intrarea în vigoare a acordului de pace între gherila marxistă FARC şi guvern, care pune capăt unui conflict armat ce a durat 52 de ani.

„Am ajuns la un acord de pace final, integral şi definitiv, care include toate punctele aflate pe agenda“ discuţiilor purtate începând din noiembrie 2012 încoace la Havana, capitala Cubei, ţară care împreună cu Norvegia a mediat între cele două părţi, a anunţat miercurea trecută diplomatul cubanez Rodolfo Benitez.

Cu puţin timp înainte de acest anunţ, liderul suprem al Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Timoleon Jimenez, poreclit „Timoşenko“, a declarat şi el că a ajuns la o înţelegere cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos.

Un apel la încetarea focului a fost anunţat ulterior de Santos, care a ordonat joia trecută trupelor guvernamentale să înceteze focul împotriva FARC.

Un ordin similar a fost dat de la Havana de liderul FARC.

„Le ordon comandaţilor noştri, unităţilor noastre şi tuturor combatanţilor noştri să înceteze lupta în mod definitiv împotriva statului columbian începând de luni de la miezul nopţii“, a cerut „Timoşenko“.

image

Membri ai FARC FOTO AFP

Sirenele maşinilor de pompieri au răsunat în mai multe oraşe ale Columbiei, pentru a sărbători încetarea focului.

Însă procesul de pace în Columbia mai necesită paşi.

De la gherilă la mişcare politică

Acordul de încetare a focului va trebui ratificat în cadrul unei reuniuni a FARC şi aprobat de cetăţenii columbieni la un referendum naţional pe această temă programat pe 2 octombrie.

Cea de-a X-a conferinţă a FARC, care ar urma să aducă sfârşitul activităţii sale militare şi începutul implicării sale politice, a fost convocată pentru perioada 13-19 septembrie pe câmpia Yari, la San Vicente del Caguan, fostul fief din sudul Columbiei al FARC. Aproximativ 200 de membri ai FARC şi 50 de inivtaţi naţionali şi internaţionali vor participa la reuniunea FARC.

Documentul ar urma să fie semnat „în mod solemn“ între 20 şi 26 septembrie, potrivit ministrului columbian al Apărării, Luis Carlos Villegas.

Întrebat de CNN asupra datei şi locului desfăşurării acestui eveniment, preşedintele Santos nu a oferit un răspuns clar, dar a menţionat Cuba, Bogota sau chiar în timpul Adunării Generale a ONU la New York.

Conform documentului, rebelii FARC vor trebui să dezvăluie numărul total al combatanţilor (estimat de autorităţi la circa 7.500) şi să-i reunească pentru a-i dezarma, un proces care va fi monitorizat de un mecanism tripartit din care vor face parte Guvernul columbian, FARC şi ONU.

Dezarmarea rebelilor trebuie definitivată în şase luni după ratificarea acordului. În mod simbolic, armele lor vor fi topite pentru a se construi trei monumente. După dezarmarea combatanţilor, FARC se va putea transforma în mişcare politică.

Cele două părţi au convenit şi asupra modului în care vor fi judecaţi militarii şi rebelii acuzaţi de cele mai grave crime comise în timpul conflictului, precum şi asupra amnistiei celor responsabili pentru fapte mai puţin grave. Cei care-şi vor mărturisi crimele în faţa tribunalelor speciale vor putea scăpa de închisoare şi vor primi pedepse alternative, în caz contrar riscă condamnări de la 8 până la 20 de ani de închisoare.

Cât despre previziunile privind rezultatul referendumului, ultimele sondaje arată că populaţia înclină către acceptarea acordului, însă există şi oponenţi, mai ales simpatizanţi ai fostului preşedinte Alvaro Uribe (2002-2010), în prezent senator de dreapta şi principal adversar al negocierilor cu FARC.

Totuşi, acest acord nu va aduce imediat pacea în Columbia, întrucât în această ţară din America de Sud mai acţionează o mişcare de gherilă, şi anume Armata de Eliberare Naţională (ELN), iar numeroasele bande criminale continuă să sfideze Executivul. Însă ELN, care numără 1.500 de combatanţi, şi-a anunţat la rândul ei dorinţa de a ajunge la pace cu Guvernul de la Bogota.

De altfel, liderul ELN, Nicolas Rodriguez, poreclit „Gabino“, le-a urat „succes“, duminică, membrilor FARC în drumul spre transformarea lor „în organizaţie sau mişcare politică legală“.

Cei 52 de ani de lupte în Columbia între gherilele de extremă stânga, paramilitarii de extremă dreapta şi forţele armate guvernamentale s-au soldat cu cel puţin 260.000 de morţi, 45.000 de dispăruţi şi 6,8 mlioane de persoane strămutate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite