FOTO VIDEO Cum s-a transformat protestul ecologist din Turcia într-unul antiguvernamental violent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de răniţi şi aproape o mie de persoane arestate. Acesta este bilanţul a două zile de confruntări violente cu poliţia în numeroase oraşe ale Turciei, unde o manifestaţie împotriva planurilor de renunţare la un parc din Istanbul s-a transformat într-o mişcare antiguvernamentală de proporţii.

 Totul a început de la un plan al autorităţilor de a reconstitui o veche cazarmă din perioada imperiului otoman, pentru care ar fi fost nevoie de distrugerea unui mic parc din celebra Piaţă Taksim din Istanbul. Câteva sute de manifestanţi ecologişti au schimbat de vineri tiruri de pietre cu gaze lacrimogene ale poliţiei.

Cabinetul Erdogan, conetestat

Violenţe s-au înregistrat nu numai în Cartierul Galata, unde se află Piaţa Taksim, dar şi în Beşiktaş. Mobilizaţi pe internet, mii de oameni au ieşit pe străzi în aproape 50 de oraşe turceşti. Au apărut 90 de manifestaţii de protest, de data aceasta la adresa politicii guvernului, inclusiv la Ankara, Izmir sau Antalia. Şi aşa s-a născut una dintre cele mai mari mişcări de contestare a Cabinetului islamo-conservator al premierului Reccep Tayyip Erdogan, aflat la putere în Turcia din 2002. 


Deşi venitul pe cap de locuitor s-a triplat sub actuala conducere, premierul este acuzat că este prea autoritar şi că doreşte islamizarea societăţii turce, mai ales după recenta introducere a unei legi de restricţionare a consumului de alcool. 


În faţa protestelor internaţionale venite inclusiv din partea Statelor Unite sau Marii Britanii, premierul turc a recunoscut că poliţia a acţionat uneori prea dur şi a ordonat o anchetă. Aproape 90 de persoane au fost rănite şi alte aproape 1000 au fost arestate.

Apel la bun simţ al preşedintelui

Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a lansat sâmbătă uin apel la „bun-simţ” şi „calm”, pe fondul protestelor violente de la Istanbul şi Ankara, avertizând că demonstraţiile au atins un nivel „îngrijorător”, relatează AFP.

„Avem cu toţii obligaţia de a fi responsabili în contextul protestelor, care au atins un nivel îngrijorător”, a spus şeful statului.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect dintr-un parc al oraşului. „Le cer protestatarilor să înceteze imediat manifestaţiile pentru a se evita problemele”, a declarat Erdogan.

Erdogan a dat asigurări că nu renunţă la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. „Vom reconstrui cazarma”, a dat asigurări Erdogan. 

Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul secular al statului turc.

Mii de manifestanţi şi-au serbat victoria la Istanbul, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după retragerea poliţiei din Piaţa Taksim, la ordinul premierului turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au denunţat violenţele poliţiei şi Amnesty International anunţat că s-au înregistrat doi morţi şi peste 1.000 de răniţi - cifre care nu au fost confirmate încă din sursa oficială.

Confruntările de la Istanbul şi din în alte oraşe turce, care au izbucnit în urmă cu două zile, s-au soldat cu 79 de răniţi, între care 53 de civili şi 26 de poliţişti, a anunţat ministrul de interne, Muammer Guler, precizând că poliţia a arestat 939 de manifestanţi în cursul celor peste 90 de manifestaţii ce au avut loc în 48 de oraşe ale ţării.

Ţările aliate occidentale, SUA şi Marea Britanie au lansat guvernului turc un apel la reţinere şi sute de persoane au manifestat sâmbătă seara, la New York, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de protestatarii din Turcia.

Atitudinea lui Erdogan a fost criticată de Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au exprimat preocupare în legătură cu violenţele produse în Turcia, lansând apeluri la calm. Washingtonul, un aliat-cheie al lui Erdogan, a condamnat acţiunile brutale ale poliţiei turce.

Erdogan nu a scăpat nici de criticile Siriei vecine. În contextul în care Ankara susţine insurgenţii sirieni, regimul de la Damasc a profitat de ocazie pentru a-l acuza pe Erdogan că acţionează în mod "terorist" împotriva propriului popor.

„Hurriyet“: Prima înfrângere publică a lui Ergodan

Protestele violente din Turcia reprezintă "prima înfrângere publică" a premierului Recep Tayyip Erdogan, care se credea "atotputernic", dar a fost învins de propriul popor, comentează publicaţia „Hurriyet“.

"Pe scurt, protestele din Piaţa Taksim reprezintă prima înfrângere publică a premierului Tayyip Erdogan, care se credea atotputernic, dar a fost învins de propriul popor", subliniază editorialiştii publicaţiei turce.

 Străzile din Istanbul duminică dimineaţa

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite