Explozia de la Istanbul: atacatorul a intrat în Turcia ca refugiat

Explozia de la Istanbul: atacatorul a intrat în Turcia
ca refugiat

FOTO AP

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a declarat, miercuri seară, că atacatorul sinucigaş care s-a detona marţi la Istanbul intrase în Turcia ca refugiat cu doar 10 zile înainte de atac, relatează „The Guardian”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Davutoglu a declarat că atacatorul nu a fost monitorizat deoarece nu se afla pe listele de urmărire a persoanelor suspecte. Prim-ministrul turc nu a specificat naţionalitatea atacatorului, însă a blamat Statul Islamic pentru atentat.

Alte patru persoane au fost reţinute în legătură cu atacul terorist, care s-a soldat cu moartea a 10 turişti germani şi rănirea altor 15 persoane. Un suspect a fost arestat imediat după atac, în timp ce trei cetăţeni ruşi suspectaţi de legături cu Statul Islamic au fost reţinuţi miercuri. 

Tot în cursul zilei de miercuri au apărut în presa turcă şi primele descrieri ale atacatorului. Un ghid turistic care acompania grupul de turişti germani vizaţi de atac l-a descris pe atacator drept „un bărbat tânăr, bărbos, cu o faţă inocentă şi purtând haine moderne”, precizând că „arăta exact ca un turc”.

„Am auzit un sunet de clic în timp ce le prezentam turiştilor obeliscul (n.r. Obeliscul lui Teodosie, obiectivul turistic în apropierea căruia a avut loc atacul). Mi s-a părut ciudat, m-am întors şi l-am văzut pe bărbat cum scotea siguranţa de la explozibil şi am strigat „Fugiţi!” în germană. Apoi am început să fugim, iar dispozitivul a explodat imediat” a declarat ghidul în cotidianul „Hurriyet”.

11 persoane rănite în explozie se află încă în spitalele din Istanbul, dintre care nouă sunt germani, unul este norvegian şi unul este peruan.

citeste totul despre: