Dezvăluiri despre mercenarii sârbi. Cum foloseşte Putin modelul Miloşevici în Ucraina şi Siria FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenari sîrbi bosniaci în Ucraina FOTO Bosnjaci Agency
Mercenari sîrbi bosniaci în Ucraina FOTO Bosnjaci Agency

Luptători sârbi, unii dintre ei veterani ai războiului din Bosnia şi Herţegovina, participă ca mercenari de partea Moscovei în conflictele din Ucraina şi Siria, dezvăluie publicaţia „Balkan Insight“, citând o investigaţie a portalului rus „Fontanka“.

Potrivit investigaţiei,  eliberarea oraşului istoric Palmira de sub ocupaţia grupării jihadiste Statul Islamic a fost posibilă într-o oarecare măsură datorită unor mercenari sârbi care luptă în Siria cot la cot cu trupele ruse.

Aceşti mercenari ar fi furnizaţi de o societate înregistrată în Argentina cu numele Wagner şi ar fi luptat iniţial alături de rebelii proruşi din estul Ucrainei.

Plutonul sârb ar fi fost condus de Davor Dragolobovici Savicici, un sârb bosniac în vârstă de 42 de ani.

Deşi Savicici susţine că locuieşte în Himki, un oraş din Regiunea Moscova, şi munceşte în construcţii, portalul independent rus scrie că deţine dovezi potrivit cărora sârbul bosniac a fost văzut de mai multe ori într-o tabără de antrenament din satul Molkino, de unde Wagner a trimis mai mulţi luptători în Siria.

Luptători intervievaţi de „Fontanka“ spun că Savicici este foarte apreciat de superiorii săi din cadrul Wagner datorită experienţei sale pe câmpul de luptă. El ar lupta sub numele de cod „Lupul“, care ar reflecta curajul şi puterea sa. De asemenea, el era considerat o stea în ascensiune printre mercenarii sârbi care s-au alăturat trupelor separatiste din estul Ucrainei.

Evidenţele poliţiei din Bosnia şi Herţegovina arată că Savicici a fost membru al diferitelor unităţi sârbe bosniace. El a luptat o perioadă lungă de timp alături de Tigrii lui Arkan, miliţia celebrului criminal Zeljko Raznatovici, alias Arkan, ucis în 2000, înainte de a putea fi judecat pentru crime de război de Tribunalul Internaţional de la Haga.

Tigrii, care pe hârtie erau paramilitari, aveau legături puternice cu serviciul de securitate al Serbiei, pentru care a lucrat şi Savicici.

Plutonul sârb al societăţii Wagner este format din luptători care şi-au demonstrat deja abilităţile în estul Ucrainei, potrivit poliţiei bosniace.

Ei au fost mobilizaţi pe teren prin metode similare cu cele utilizate în războiul din Bosnia şi Herţegovina, când Belgradul a negat orice implicare directă în lupte şi a insistat că toţi cetăţenii sârbi care au luat parte la operaţiunile militare erau voluntari, aşa cum şi Rusia a susţinut în cazul Ucrainei.

Ideea de a forma unităţi armate speciale, care să apere interesele sârbilor din afara ţării, i-a aparţinut lui Slobodan Miloşevici.

La fel ca fostul preşedinte sârb, Vladimir Putin nu a recunoscut vreo legătură directă cu rebelii din estul Ucrainei. Totuşi, potrivit cotidianului britanic „The Telegraph“, preşedintele rus a vorbit public despre cum companiile private militare ar putea fi folosite de Kremlin pentru a efectua diverse operaţiuni. El a legalizat aceste structuri în 2012, descriindu-le ca „un instrument pentru punerea în aplicare a intereselor naţionale, fără participarea directă a statului“, informează „The Telegraph“.

Potrivit investigaţiei „Fontanka“, Wagner ar avea aproximativ o mie de luptători, care ar fi plătiţi cu sume cuprinse între 500 şi 2.000 de dolari pe săpămână, în funcţie de gradul de dificultate al atribuţiilor deţinute pe teatrele de operaţiuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite