Cinci lucruri de ştiut despre alegerile din Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Israelienii merg la urne, marţi, pentru alegeri generale în care prim-ministrul Benjamin Netanyahu se luptă pentru supravieţuirea sa politică.

1. Acestea sunt cele mai strânse alegeri israeliene din ultimii ani

Benjamin Netanyahu candidează pentru al cincilea mandat. Dacă va fi reales, el îl va depăşi pe părintele fondator al Israelului, David Ben-Gurion, în iulie, ca cel mai longeviv prim-ministru în funcţie.

Totuşi, Netanyahu se confruntă atât cu acuzaţii grave de corupţie, urmând să aibă o audiere finală cu procurorul general, cât şi cu cel mai dur competitor al său din ultimii ani-Benny Gantz.

Gantz, fost şef de Stat Major al Armatei israeliene, care este nou venit în politică, poate rivaliza cu Netanyahu pe probleme de securitate-aspect-cheie în alegeri-şi promite un fel mai curat de a face politică.

Alianţa sa de centru, Albastru şi Alb, formată cu alţi doi şefi militari şi fostul jurnalist devenit politician Yair Lapid- a fost iniţial cotată mai bine în sondaje decât partidul Likud al lui Netanyahu, deşi situaţia s-a inversat de atunci.

Cursa strânsă duce la o campanie agresivă şi deseori murdară, cu multe tentative de denigrare. Votanţii israelieni tind să decidă pe cine susţin pe baza personalităţilor candidaţilor, şi nu a politicilor lor.

2. Liderul de partid cu cele mai multe locuri nu va deveni neapărat prim-ministru

Un singur partid nu a câştigat niciodată o majoritate de locuri în parlament, ţara având întotdeauna coaliţii de guvernare.

Acest lucru înseamnă că prim-ministru nu este neapărat persoana al cărei partid câştigă cele mai multe voturi, ci persoana care reuşeşte să unească suficiente partide pentru a controla cel puţin 61 din cele 120 de locuri din Knesset.

Unele sondaje sugerează că este mai probabil ca Netanyahu să poată forma o coaliţie, faţă de Gantz, datorită relaţiilor apropiate ale premierului cu alte partide de dreapta şi cu formaţiuni religioase.

3. Planurile de pace cu palestinienii nu s-au numărat printre temele electorale majore

În ultimele săptămâni, au crescut tensiunile între Israel şi militanţii palestinieni în Gaza şi este de aşteptat ca preşedintele american Donald Trump să-şi publice planul pentru a rezolva îndelungatul conflict al Israelului cu palestinienii, la scurt timp după alegeri.

Totuşi, modurile de a reanima procesul muribund de pace nu au fost un subiect major de dezbatere electorală. Publicul israelian are puţine speranţe legate de formula internaţională pentru pace- soluţia celor „două state”.

Membri importanţi din coaliţia actuală de dreapta a lui Netanyahu se opun creării unui stat palestinian şi vor să anexeze mare parte din Cisiordania ocupată.

Platforma de campanie a formaţiunii Albastru şi Alb se referă la o „separare” de palestinieni, dar nu menţionează exact că aceştia vor avea un stat. De asemenea, aceasta susţine un Ierusalim „unit” drept capitală a Israelului, deşi palestinienii vor ca estul oraşului să le fie capitală.

Partidul Laburist din Israel, care a încheiat un acord de pace important cu palestinienii în anii 1990, a pierdut încrederea alegătorilor.

4. Demografia va juca un rol important

Sunt 6,3 milioane de votanţi israelieni şi grupurile sociale, etnice şi religioase de care aparţin pot reprezenta un factor-cheie în decizia lor legată de ce vor face în ziua alegerilor.

Populaţia religioasă Haredi a Israelului este formată din peste un milion de cetăţeni. În mod tradiţional, evreii ultraortodocşi de origine europeană şi cei de origine estică au primit sfaturi de la rabini şi au votat partidele specifice.

Totuşi, mai mulţi votează acum pentru partide principale, în special cele de dreapta. Printre temele principale pentru ei sunt recrutările ultraortodocşilor în armată.

Israelienii arabi formează aproximativ 20 la sută din populaţie, dar sondajele arată că mai puţin de jumătate dintre cei eligibili pentru votare au de gând să mearga la urne.

5. O „oaie neagră” a politicii israeliene ar putea avea rol hotărâtor în alegerea premierului

Liderul partidului ultra-naţionalist Zehut, Moshe Feiglin, ar putea deveni o figură hotărâtoare în viitoarele discuţii de coaliţie, sondajele sugerând că partidul său ar putea câştiga cel puţin patru locuri.

Feiglin spune că nu are nicio preferinţă între Benjamin Netanyahu sau Benny Gantz ca premier. Acesta este bine cunoscut pentru apelurile sale de a legaliza canabisul, însă partidul său are o platformă eclectică.

El are o poziţie dură în ceea ce-i priveşte pe palestinieni şi vrea să-i încurajeze să emigreze către Cisiordania şi Gaza.

Feiglin mai vrea şi ca un al treilea templu evreiesc să fie construit pe contestatul loc sfânt din Israel cunoscut ca Templul Mount de către israelieni şi Haram al-Sharif de către musulmani, unde este localizată moscheea al-Aqsa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite