China putea prelua Hong Kongul cu forţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirea, făcută de un înalt demnitar chinez, apare la 10 ani de la retrocedarea insulei Amănunte şocante deconspirate ieri într-un cotidian pro-Beijing din Hong Kong. Ziarul "Wen

Dezvăluirea, făcută de un înalt demnitar chinez, apare la 10 ani de la retrocedarea insulei

Amănunte şocante deconspirate ieri într-un cotidian pro-Beijing din Hong Kong. Ziarul "Wen Wei Po" a publicat extrase dintr-o viitoare carte de memorii a unui important delegat al Ministerului chinez de Externe. Cu prilejul aniversării retrocedării Hong Kongului, la 10 iulie, câţiva înalţi oficiali chinezi implicaţi în negocierile sino-britanice în urmă cu 10 ani au făcut dezvăluiri surprinzătoare despre negocierile dificile între Londra şi Beijing, relatează Reuters.

Un fost important reprezentant chinez, Xhou Nan, care a contribuit la negocierile de revenire a Hong Kongului, de la britanici, sub administraţia chineză în 1997, a afirmat că Beijingul a luat în considerare la acea vreme preluarea insulei inclusiv prin mijloace nonpaşnice.

Ziarul "Wen Wei Po" a publicat extrase dintr-o carte viitoare a acestui fost diplomat care mai târziu a condus agenţia de presă Xinhua. Zhou a relatat despre discuţiile aprinse, din 1982, dintre fostul lider chinez, Deng Xiaoping, şi fostul premier britanic Margaret Thatcher, de la Beijing, unde au avut loc convorbiri privitoare la viitorul statut al Hong Kongului.

"Dacă în următorii 15 ani la Hong Kong au loc prefaceri serioase, ce se va întâmpla? Guvernul chinez ar putea fi forţat să reconsidere timpul şi metoda de reunificare", îl citează Zhou pe Deng.

"Ticălos pentru 1.000 de ani"

Zhou vorbeşte în memoriile sale şi despre presiunile psihologice la care ar fi fost supus Beijingul în timpul discuţiilor cu Marea Britanie cu privire la Hong Kong.

La începutul lunii, televiziunea din Hong Kong a realizat un interviu cu un alt "jucător-cheie" al evenimentelor de acum 10 ani - Lu Ping, fost director al Consiliului de Stat din Hong Kong.

Lu, care l-a numit cândva pe ultimul guvernator britanic al Hong Kongului, Chris Patten, "un ticălos pentru 1.000 de ani", critică azi Beijingul că a acordat mai multă atenţie apărării intereselor magnaţilor chinezi din Hong Kong decât problemelor sociale ale populaţiei.

Dispute pentru "Perla Orientului"

Hong Kong este astăzi o regiune administrativă specială a Republicii Populare China, situată în partea de sud. Este un mic teritoriu ce include câteva insuliţe: Hong Kong, Lan Tao şi Noile Teritorii. Supranumit "Perla Orientului", Hong Kong este cea mai bogată metropolă a Asiei. În 1842, Marea Britanie a obţinut de la împăratul Chinei controlul insulei Hong Kong, cu scopul de a construi un port pentru navele de comerţ. În 1898 a fost încheiat un tratat prin care China concesiona britanicilor pe 99 de ani insula şi câteva împrejurimi. În urma unui acord semnat la 19 decembrie 1984, teritoriul urma să revină Chinei începând cu 1 iulie 1997. Fostul preşedinte Deng Xiaoping a iniţiat politica "o ţară, două sisteme", pentru a stimula investitorii să aducă aici capital şi înaltă tehnologie, oferind numeroasă mână de lucru ieftină şi fiscalitate lejeră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite