Albanezii se agaţă de planul Ahtisaari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de Contact încearcă să smulgă un acord pentru viitorul provinciei Kosovo Liderii sârbi şi cei ai comunităţii albaneze din Kosovo au reluat, ieri, la Viena, negocierile privind

Grupul de Contact încearcă să smulgă un acord pentru viitorul provinciei Kosovo

Liderii sârbi şi cei ai comunităţii albaneze din Kosovo au reluat, ieri, la Viena, negocierile privind viitorul statut al provinciei. Sunt însă puţine şanse ca ambele părţi să ajungă la un acord în urma dezbaterilor desfăşurate sub medierea emisarilor din Grupul din Contact.

Americanul Frank Wisner, reprezentantul UE Wolfgang Ischinger şi rusul Aleksandr Boţan-Harcenko au avut, ieri, în capitala Austriei, întâlniri separate cu delegaţiile de la Belgrad şi Priştina, în cadrul noii runde de negocieri în privinţa viitorului statut al Kosovo.

Sarcina celor trei, care formează troica desemnată de Grupul de Contact, se anunţă cu atât mai dificilă cu cât liderii sârbilor şi cei ai albanezilor din Kosovo rămân fermi pe poziţii în ceea ce priveşte statutul provinciei.

Agim Ceku, şeful guvernului de la Priştina, a reafirmat că provincia îşi va declara unilateral independenţa în cursul acestui an, dacă negocierile nu vor deschide calea pentru desprinderea Kosovo de Serbia. "Ajutaţi-ne să aplicăm planul Ahtisaari.

Nu mai vrem nicio amânare. Nu ne putem permite ca incertitudinea să continue. Avem nevoie de o decizie", le-a cerut Ceku celor trei emisari din Grupul de Contact. Delegaţia Serbiei, reprezentantă la Viena de ministrul de externe Vuk Jeremic, s-a arătat însă la fel de intransigentă.

Jeremic a precizat că Belgradul nu va accepta independenţa provinciei. Grupul de Contact a preluat dosarul kosovar după refuzul Rusiei de a accepta independenţa controlată a provinciei, propusă de emisarul ONU Martti Ahtisaari.

Poziţii divergente şi la UE

După vizita efectuată în urmă cu mai bine de două săptămâni la Priştina şi Belgrad, diplomaţii occidentali nu sunt foarte încrezători că noile discuţii vor duce la o înţelegere.

La 10 decembrie, Grupul de Contact va prezenta raportul secretarului general al ONU. Reprezentantul UE, Wolfgang Ischinger, a precizat ieri că troica nu va face noi propuneri, dar va accepta orice soluţie ce va avea acordul Belgradului şi al liderilor de la Priştina.

Între timp, divergenţele dintre sârbi şi albanezi încep să se facă simţite şi în cadrul UE. Pentru prima oară, un stat membru al blocului comunitar a pus în discuţie un subiect tabu: posibilitatea împărţirii provinciei în regiunile cu populaţie majoritar sârbă şi albaneză.

Soluţia, evocată de Olanda, a fost respinsă atât de Priştina, cât şi de Belgrad, iar membrii Grupului de Contact au dat asigurări că această opţiune nu se va afla pe agenda discuţiilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite