Un grup de progresişti europeni a venit cu un plan pentru „o Europă mai echitabilă“. De unde s-ar strânge banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Peste 50 de europeni progresişti au publicat un manifest prin care solicită taxe de 800 de miliarde de euro pentru combaterea inegalităţii, schimbărilor climatice şi migraţiei.

Condus de economistul Thomas Piketty, grupul, care este format din economişti, istorici şi foşti politicieni din şase ţări, a elaborat un nou model îndrăzneţ pentru o Europă mai echitabilă, care să abordeze divizarea, dezamăgirea, inegalitatea şi populismul de dreapta, care afectează tot mai mult continentul, scrie „The Guardian“.

Planul include taxe mari impuse multinaţionalelor, milionarilor şi pentru emisiile de carbon în scopul de a genera fonduri pentru a aborda cele mai urgente probleme, inclusiv sărăcia, migraţia şi aşa-numitul „deficit democratic“ al UE.

Publicat în contextul în care Parlamentul britanic urmează să se pronunţe cu privire la acordul pentru Brexit, „manifestul pentru democratizarea Europei“ susţine că instituţiile UE sunt blocate într-un „impas tehnocratic“ de pe urma căruia beneficiază cei bogaţi.

„În urma Brexit-ului şi a alegerii unor guverne anti-europene în fruntea mai multor ţări membre, nu mai este posibil să continuăm aşa cum am făcut înainte“, se arată în document.

„Nu putem aştepta pur şi simplu plecările următoare sau o şi mai mare dezmembrare, fără a aduce schimbări fundamentale Europei actuale“.

Mişcarea subliniază discrepanţa dintre preocupările din Marea Britanie şi cele din restul Europei. În timp ce Marea Britanie este consumată de procesul său de ieşire din blocul comunitar, forţele politice pro-europene din UE sunt preocupate de evitarea pierderilor în faţa populiştilor anti-europeni la alegerile europene din luna mai.

Autorii, care au înclinaţii spre stânga, critică mişcările dedicate „vânării străinilor şi refugiaţilor“, dar şi partidele care susţin ceea ce ei numesc „liberalismul exagerat şi răspândirea concurenţei pentru toţi“.

Printre semnatarii manifestului se numără Pablo Iglesias, liderul partidului anti-austeritate din Spania Podemos, fostul premier italian Massimo D'Alema şi politologul belgian şi primarul socialist din Charleroi Paul Magnette. Michael Jacobs, care a fost consilier al fostului premier britanic Gordon Brown, este şi semnatar.

În centrul manifestului se află un apel la o adunare europeană care să aibă un buget de până la 800 miliarde de euro pe an, finanţat prin impozitarea mai eficientă a profiturilor corporaţiilor, precum şi a veniturilor şi a bogăţiei.

UE a fost acuzată că nu a abordat corect situaţia mai multor multinaţionale precum Apple, Google şi Amazon, care canalizează profituri prin statele membre în care taxele sunt cele mai scăzute.

Bugetul ar fi în valoare de 4% din PIB-ul UE, iar fondurile ar fi strânse din patru surse: o taxă suplimentară de 15% impusă profiturilor corporaţiilor, creşteri ale impozitelor impuse persoanelor fizice cu venituri mai mari de 100.000 de euro, impozit pe averi personale de peste un milion de euro şi taxe pe emisiile de carbon.

Jumătate din venituri ar ajunge la guvernele statelor membre. Un sfert ar merge la cercetare, inovare şi educaţie. S-ar înfiinţa, de asemenea, un fond pentru gestionarea mai bună a migraţiei, dar şi un fond pentru a face agricultura şi industria mai „ecologice“.

Banii ar fi supravegheaţi de o nouă adunare europeană, formată în mare parte din politicieni naţionali şi câţiva eurodeputaţi. În timp ce adunarea ar fi în contact cu instituţiile UE, ea s-ar afla în afara tratatelor blocului comunitar şi ar avea cuvântul final privind cheltuielile.

Publicul este invitat să comenteze şi să îmbunătăţească propunerile, despre care autorii spun că „nu sunt perfecte“, dar măcar au „meritul de a exista“.

Manifestul a fost publicat luni de „The Guardian“, „Le Monde“, „Der Spiegel“, „La Vanguardia“, „Gazeta Wyborcza“, „La Repubblica“ şi „Politiken“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite