Serbia respinge apelul Statelor Unite de a alege între Rusia şi Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ivica Dacic împreună cu Sergei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei/ Foto: EPa
ivica Dacic împreună cu Sergei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei/ Foto: EPa

Serbia doreşte să-şi menţină actuala politică externă de echilibru între Rusia şi Occident, a declarat ministrul de Externe al ţării, respingând astfel apelul Statelor Unite de a alege între cele două tabere, informează Reuters.

Cel mai mare dintre statele ce au apărut după prăbuşirea fostei Iugoslavii în anii 1990, Serbia,  stat slav şi ortodox în acelaşi timp, are astfel o afinitate naturală pentru Moscova însă, în acelaşi timp şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană.

Luna aceasta, asistentul secretarului pentru zona europeană şi euro-asiatică, Hoyt Brian Yee, a transmis Belgradului că „nu poate sta pe două scaune în acelaşi timp”. Declaraţiile acestuia au stârnit un val de critici dure în capitala Serbiei.

Ministrul de Externe sârb, Ivica Dacic, preşedintele socialiştilor aflaţi la guvernare, a declarat că Belgradul îşi va menţine politica de echilibru între Occident, Rusia şi China.

„Ceea ce nu ne dorim este ca cineva să ne tragă scaunul de sub noi... ceea ce este important este să vedem ce politică serveşte cel mai bine interesele noastre”, a declarat oficialul sârb pentru Reuters.

Deşi Uniunea Europeană este principalul partener comercial şi investitor în Serbia, Rusia controlează piaţa energetică, fiind principalul furnizor de petrol şi gaz al ţării. În acelaşi timp, Moscova urmăreşte o intensificare a cooperării cu Serbia în domeniul apărării, în urmă cu câteva zile donându-i şase avioane de vânătoare MiG-29.

În plus, la cererea Serbiei, Moscova a blocat aderarea statului Kosovo la Organizaţia Naţiunilor Unite. Kosovo şi-a declarat independenţa în anul 2008, fiind recunoscută de peste 115 state, inclusiv Statele Unite şi majoritatea statelor UE, dar nu şi de către Serbia sau Rusia.

Dacic a asemuit opoziţia Serbiei la independenţa statului Kosovo cu respingerea de către Spania a referendumului pentru secesiune al Cataloniei.

„Dacă Spania poate lupta pentru Catalonia, atunci şi noi sârbii putem lupta pentru ţara noastră”, a afirmat acesta.

Dacic a afirmat că Serbia, pentru care Kosovo are o însemnătate istorică şi culturală deosebită, şi guvernul de la Priştina trebuie să găsească „o soluţie win-win”, care să prevină un viitor conflict pentru secole la rând.

La începutul acestui an oficialul sârb a sugerat autonomia şi delimitarea regiunilor majoritare sârbe din Kosovo. „Aceasta ar fi singura soluţie posibilă, realistică şi de durată la acestă problemă”, a declarat Dacic.

Minoritatea sârbă din Kosovo depăşeşte 120,000 de persoane, majoritatea acestora locuind nordul statului, chiar la graniţa cu Serbia, opunându-se autorităţilor de la Priştina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite