Sârbii din Bosnia privesc cu interes deosebit exemplul anexării din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska, regiune majoritar sârbă din Bosnia şi Herţegovina, a declarat recent că referendumul organizat în Crimeea a fost „o exprimare democratică a unei aspiraţii populare”, adăugând că urmăreşte cu un interes deosebit acţiunile similare din alte state, informează Agerpres.

„Vedem ce se întâmplă în Italia. Vedem că Scoţia va avea un referendum. Ceva se întâmplă şi în Catalonia. Acestea sunt experienţe foarte valoroase pentru Republica Srpska”, a afirmat Milorad Dodik în cadrul unei conferinţe de presă alături de vicepremierul sârb, Aleksandar Vucic.

Preşedintele Republicii Srpska a menţionat că şi regiunea pe care o reprezintă ar putea la un moment dat să se inspire din acţiunile desfăşurate în Crimeea. „Observăm îndeaproape evenimentele din lume şi vom urma cele mai bune exemple la momentul potrivit”, a mai spus Milorad Dodik.

De asemenea, reprezentantul sârbilor din Bosnia şi Herţegovina a denunţat atitudinea unor ţări occidentale care în trecut au sprijinit secesiunea provinciei Kosovo, însă în prezent se declară împotriva situaţiei din Crimeea.

„Secesiunea provinciei Kosovo a fost sprijinită de multe dintre ţările care acum afirmă că acelaşi lucru este ilegal în Ucraina. Statele occidentale nu au avut nicio dificultate să susţină la acea vreme o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a Serbiei, dar au o problemă atunci când este vorba de Crimeea, care istoric a făcut parte din Rusia”, a afirmat preşedintele Republicii Srpska.

Milorad Dodik consideră că referendumul organizat în Crimeea, scrutin în care peste 96% dintre respondenţi s-au declarat în favoarea alipirii peninsulei la Rusia, este „o exprimare democratică a unei aspiraţii populare”.

Republika Srpska constituie una dintre cele două entităţi care compun astăzi Bosnia şi Herţegovina, o ţară din Europa de sud-est cu o populaţie de circa 4 milioane de locuitori, în care locuiesc preponderent bosniaci, sârbi şi croaţi.

Fosta republică Iugoslavă se confruntă în prezent cu ample proteste anti-guvernamentale, Uniunea Europeană arătându-şi recent intenţia de a trimite mai mulţi soldaţi în această regiune.


Citeşte şi:

Uniunea Europeană ar putea trimite mai mulţi soldaţi în Bosnia, după violenţele din weekend

Uniunea Europeană ar putea trimite mai mulţi soldaţi în Bosnia şi Herţegovina „în cazul escaladării situaţiei“ din această ţară afectată de ample manifestaţii de protest, a declarat duminică Înaltul Reprezentant al Comunităţii Internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Valentin Inzko , într-un interviu acordat cotidianului „Kurier“, informează AFP, preluată de agerpres.ro.

Protestele antiguvernamentale se extind în fostele republici iugoslave. Muntenegrenii au ieşit şi ei în stradă

Protestele din Podgorica, capitala Muntenegrului, au degenerat în ciocniri cu poliţia.Lângă sediul Guvernului s-au adunat peste 200 de manifestanţi. Ei au cerut demisia puterii executive, scandând: „Hoţii”, „Noi cerem demisia”, „Schimbări”.

UPDATE Proteste violente în Bosnia: sediul preşedinţiei a fost incendiat

Bosnia a fost zguduită de proteste, vineri, manifestanţii sancţionând inerţia reprezentanţilor clasei politice şi degradarea condiţiilor de trai din cauza problemelor economice din ţară. Protestatariiau incendiat sediul Preşedinţiei din Sarajevo.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite