Regele Albert a abdicat. Trăiască Regele Filip!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
belgia incoronare foto reuters

Belgienii au avut ieri o dublă sărbătoare: celebrarea Zilei Independenţei şi ceremonia de urcare pe tron a noului suveran, regele Filip. Regele Albert al II lea, în vârstă de 79 de ani, a abdicat într-o ceremonie sobră desfăşurată duminică dimineaţa la Palatul Regal din Bruxelles, în prezenţa Guvernului.

Albert a invocat ca motive principale ale deciziei sale, problemele de sănătate şi vârsta înaintată, lucruri ce nu îi mai permit să îşi îndeplinească cu succes obligaţiile funcţiei sale.

„Filip, ai toate calităţile de suflet şi inteligenţă pentru a servi foarte bine ţara noastră în toate noile tale responsabilităţi", i-a transmis fostul monarh fiului său cel mare.

Noul rege preia conducerea unui stat marcat de probleme domestice, provocate în mod special de grupările separatiste flamande, care militează pentru deposedarea monarhiei de orice influenţă politică. Belgia este oficial bilingvă şi descentralizată, având educaţia, mass media şi partidele politice separate atât pentru partea vorbitoare de franceză, cât şi pentru cea flamandă.

Regele Filip nu se bucură de o imagine foarte bună în rândul opiniei publice, care i-a sancţionat de fiecare dată stângăciile publice şi timiditatea. Acestea sunt motivele care pun sub semnul întrebării capacitatea sa de a administra cu eficienţă şi naturaleţe obligaţiile ce îi revin.

Regina Mathilde, „Lady Di a Belgiei“

Ceea ce îi bucură pe supuşii belgieni este noua regină, Mathilde, soţia regelui Filip, o aristocrată frumoasă şi carismatică care a împrospătat imaginea unui monarhii afectate de platitudine. La 40 de ani, Mathilde este considerată o persoană amabilă şi elegantă, care se simte excelent în faţa camerelor de luat vederi în contrast evident faţă de soţul ei.

Mathilde a devenit prima regină de origine belgiană a ţării, după şase regine de origine străină. În timp ce familia regală este considerată deseori în Flandra ca fiind prea apropiată de francofoni, Mathilde are ca atuu faptul că vorbeşte curent flamanda, având rădăcini atât în Valonia, cât şi în Flandra.

Belgia şi-a declarat independenţa pe 21 iulie 1831, organizându-se într-o monarhie constituţională. Sistemul belgian permite implicarea regelui în politicile Parlamentului, iar Prinţul Philippe, cel de-al şaptelea suveran belgian, va avea rolul unui mediator între facţiunile politice. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite