Reforma drepturilor de autor se întoarce în Parlamentul European: de ce se tem marile platforme digitale
0Reforma drepturilor de autor va fi dezbătută şi supusă din nou votului în Parlamentul European, care a respins-o prima oară la 5 iulie. Susţinută de creatorii de conţinut şi criticată de apărătorii libertăţii internetului, noua directivă europeană privind drepturile de autor vizează să adapteze la actuala eră online o legislaţie datând din 2001.
Cei 751 de aleşi ai Parlamentului European sunt chemaţi miercuri să tranşeze asupra viitorului drepturilor de autor în mediul virtual.
Reforma drepturilor de autor în online a generat discuţii încinse între apărătorii şi detractorii ei, principalul punct de contradicţii reprezentându-l metodele utilizate pentru filtrarea conţinutului.
Două articole au fost dezbătute intens: 11 şi 13. Articolul 11 nu permite citarea sau crearea de legături la conţinut fără acordul autorului şi poate obliga giganţi IT precum Facebook şi Google să plătească pentru fragmentele de ştiri difuzate. Articolul 13 responsabilizează marile plaftorme digitale, în principal GAFA, adică Google, Amazon, Facebook şi Apple, să filtreze conţinutul încărcat de utilizatori şi să-l elimine în cazul identificării unor încălcări ale drepturilor de autor.
Dacă opozanţii noii directive susţin că filtrarea riscă să se tranforme într-o „infrastructură a cenzurii“, susţinătorii ei avertizează că „dreptul de autor este în pericol astăzi“.
„Este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, de introducerea principiului unei remunerări echitabile a presei“, dau asigurări directorii marilor agenţii europene de presă într-un editorial comun.
Reforma drepturilor de autor în online a fost respinsă la 5 iulie în Parlamentul European cu 318 voturi împotrivă, 278 de voturi pentru şi 31 de abţineri.
Dacă va fi adoptată miercuri, eurodeputaţii vor putea începe negocieri cu Consiliul şi Comisia Europeană pentru definitivarea cadrului legislativ în materie. Dacă va fi respinsă din nou, atunci se va întoarce în comisia de resort şi va rămâne cel mai probabil un proiect îngropat.