Prima ţară din UE care legalizează cultivarea şi consumul de marijuana pentru uz personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Malta va deveni, în această săptămână, prima ţară europeană care legalizează cultivarea şi posesia de cannabis pentru uz personal, depăşind Luxemburgul, care anunţase în octombrie că intenţionează să legalizeze cultivarea şi consumul în viitorul apropiat, informează The Guardian.

Potrivit noii legi, posesia de până la şapte grame de marijuana va fi legală pentru persoanele de cel puţin 18 ani, iar aceştia vor putea şi să cultive până la patru plante de canabis în propria locuinţă. De asemenea, până la 50 de grame de produs va putea fi depozitat legal în locuinţă.

Posesia de până la 28 de grame va fi pedepsită doar cu o amendă contravenţională între 50 şi 100 de euro. Persoanele de sub 18 ani care vor fi prinse cu canabis se vor prezenta în faţa unei comisii speciale şi nu vor mai risca închisoarea. Cei care consumă canabis în prezenţa unui copil vor trebui să plătească amenzi între 300 şi 500 de euro.

Marţi, legea va fi supusă la vot în parlamentul maltez, urmând ca preşedintele ţării să o promulge până în weekend, a declarat ministrul responsabil de procedură, Owen Bonnici, pentru The Guardian.

Bonnici a precizat că guvernul nu vrea să încurajeze folosirea drogurilor în scop recreativ, însă nu există dovezi pentru argumentul conform căruia consumul de canabis favorizează folosirea ulterioară a unor substanţe mai periculoase.

„Avem, acum, înţelegerea faptului că abordarea dură împotriva consumatorilor de canabis a fost disproporţionată, nedreaptă şi a produs multă suferinţă unor oameni care duc vieţi exemplare”, a spus el.

Decizia Maltei vine în contextul unui curent mai larg de reformă în Uniunea Europeană privind legile pentru droguri. Germania a anunţat, recent, că vrea să stabilească o piaţă reglementată a canabisului, după anunţuri similare şi din partea guvernelor Elveţiei, Luxemburgului şi Olandei. De asemenea, Italia are în plan un referendum în ce priveşte acest subiect.

Schimbarea de abordare a guvernelor europene vine după o decizie a ONU, de anul trecut, prin care canabisul a fost eliminat de pe lista substanţelor periculoase.

Uruguay a fost prima ţară care a creat o piaţă de desfacere legală a canabisului, unde autorităţile organizează, de asemenea, cursuri pentru cultivarea marijuanei. A urmat apoi Canada, în 2018, şi între timp, Mexicul şi 18 state americane au adoptat o legislaţie similară.

În Olanda, ţara europeană cea mai asociată cu atitudinile relaxate faţă de canabis, consumul, posesia şi comerţul sunt ilegale, oficial, însă sunt tolerate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite