Piesele de teatru străine, interzise în Turcia
0Şeful Direcţiei Generale a Teatrelor din Turcia, Nejat Beicerik, a anunţat că stagiunea următoare va fi dedicată exclusiv pieselor naţionale, în scopul de a consolida sentimentele patriotice ale poporului turc, relatează Turkish Minute.
Potrivit presei din Turcia, noua stagiune va începe cu mottoul „teatrele turceşti ridică cortina pentru piese turceşti“.
Prin urmare, capodopere faimoase de William Shakespeare, precum „Romeo şi Julieta“, „Hamlet“ sau „Macbeth“, dar şi multe altele, inclusiv cele locale care nu sunt considerate conservatoare, nu vor putea fi văzute în teatrele de stat din Turcia.
Pe de altă parte, există temeri de lansarea unui proces de epurare în lumea teatrului turcesc. Potrivit actorului Orhan Aydin, noua conducere intenţionează să demită sute de actori, fiind pregătită o listă în acest sens.
De fapt, actorul Orhan Aydin are o istorie lungă de clinciuri cu regimul Erdogan.
El a fost dat chiar în judecată pentru un editorial publicat pe portalul de ştiri SolHaber, fiind acuzat de „insulte aduse onoarei şi demnităţii preşedintelui Erdogan“.
Cu toate acestea, actorul nu s-a lăsat intimidat de ancheta deschisă pe numele său.
„Da, am folosit expresiile «fascist» şi «dictator bolnav» şi voi continua să le spun atât timp cât Guvernul va subjuga ţara“, a declarat Aydin, potrivit Sputnik News.
De asemenea, actorul turc s-a arătat nemulţumit de faptul că acum îşi petrece cea mai mare parte a timpului în sălile de judecată, în loc să joace pe scenă. El consideră acest lucru drept ruşinos şi nedemn pentru secolul XXI.
„Evenimenele din Turcia de azi fac parte dintr-o operaţiune împotriva poporului turc condusă de o persoană care urmăreşte să preia puterea absolută şi să instaureze un sultanat“, apreciază el, citat de Sputnik News.
Nu doar actorii sunt vânaţi în Turcia după puciul eşuat în noaptea de 15 spre 16 iulie, ci şi jurnaliştii.
Potrivit „Hurriyet“, un editor de-al său a fost arestat, fiind suspectat că ar fi unul dintre susţinătorii lui Fethullah Gulen, un fost imam autoexilat în Statele Unite pe care Turcia îl acuză că este „creierul“ tentativei de lovitură de stat.
De la eşecul loviturii de stat şi de la decretarea stării de urgenţă, autorităţile turce au arestat peste 60 de ziarişti, potrivit Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ), cu sediul la Bruxelles. Totodată, 2.308 jurnalişti au fost demişi şi 131 de instituţii de presă au fost închise, printre care trei agenţii de presă, 16 posturi de televiziune, 23 de posturi de radio, 15 publicaţii periodice, 46 de ziare şi reviste şi 28 de case de editură. Bunurile tuturor instituţiilor de presă interzise au fost transferate la Ministerul de Finanţe.
De asemenea, săptămânalul turco-francez Zaman France, cunoscut pentru apropierea sa de Fethullah Gulen, a anunţat luni că îşi închide activitatea, evocând „peste 200“ de cazuri de ameninţare la adresa unor membri de-ai săi.
Lansat în februarie 2008, Zaman France a înregistrat cinci milioane de vizitatori unici pe site-ul său anul trecut.