Noua lege a educaţiei din Ucraina inflamează spiritele în regiune: Ungaria anunţă că se va opune aderării ţării vecine la UE. Liviu Pop se află la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin FOTO AFP
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin FOTO AFP

Ţările nemulţumite de noua lege a educaţiei din Ucraina, care restricţionează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, sunt chemate la dialog. Invitaţia a fost adresată de ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, în contextul în care Ungaria a avertizat că va bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Ministrul Educaţiei Liviu Pop se află la Kiev.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat luni noua lege a educaţiei din ţara sa. Conform acestei legi, învăţământul în limbile minorităţilor naţionale va fi posibil începând din 2020 doar la grădiniţă şi în clasele I-IV. România, Bulgaria, Rusia şi Ungaria, care au comunităţi importante în ţara vecină, au denunţat legea. Dacă preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anulat vizita la Kiev, prevăzută pentru luna octombrie, Ungaria a anunţat că se va opune integrării Ucrainei în Uniunea Europeană.

„Ungaria va bloca fiecare pas înainte în procesul Ucrainei de integrare europeană“, a ameninţat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, citat de MTI.

În acest context, şeful diplomaţiei ucrainene a invitat ţările vecine la dialog.

„Consider că s-au făcut suficiente declaraţii cu privire la noua lege a învăţământului. De ambele părţi“, a scris marţi Pavlo Klimkin pe contul său de Twitter.

„Toate declaraţiile ţin de politică, nu de oameni. Trebuie să ne aşezăm împreună şi să facem în aşa fel ca oamenilor să le fie mai bine. Ca fiecare să se simtă acasă“, a adăugat ministrul ucrainean.

În ceea ce priveşte anunţul lui Szijjarto, vicepremierul ucrainean Ivanna Klimpuş-Ţinţadze a apreciat că este o „declaraţie emoţională“ şi „nejustificată“, transmite agenţia de presă Unian, citată de Agerpres în pagina electronică.

La rândul său, ministrul ucrainean al Educaţiei Lilia Grinevici s-a declarat dispusă să trimită Consiliului Europei pentru expertiză articolul referitor la limbă. În opinia ei, articolul respectiv nu încalcă obligaţiile internaţionale.

De altfel, Uniunea Europeană a cerut autorităţilor ucrainene să se adreseze „cât mai repede posibil“ Consiliului Europei pentru a obţine un aviz de specialitate asupra noii legi a educaţiei, informează postul Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Free Liberty).

Ministrul Educaţiei Liviu Pop se află astăzi la Kiev pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară, notează news.ro.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români.

„Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunţe partenerii, şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce şi, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Şi pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulţi români în Ucraina şi pot să vă spun, aşa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulţi români, ca să subliniem că ne preocupă“, a reacţionat Klaus Iohannis după adoptarea legii în Rada Supremă de la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite