Investigaţie de securitate cibernetică: Cine pune paie de foc în protestele francezilor? Serviciile secrete ucrainene arată cu degetul spre Rusia
0O investigaţie a publicaţiei britanice „The Times“ arată că o reţea de sute de conturi de pe reţelele de socializare, care are legătură cu Rusia, a incitat protestele violente de stradă din Franţa. Aproape 1400 de persoane au fost reţinute, sâmbătă, dintre care 974 arestate preventiv, în urma manifestaţiilor organizate de „vestele galbene“ pentru al patrulea weekend consecutiv.
O reţea de aproape 200 de conturi a difuzat mesaje pe Twitter care se concentrau pe violenţa şi haosul generat de revoltele din stradă organizate de gilet jaune („vestele galbene“) în Franţa. În urmă cu o lună, când au izbucnit primele proteste, conturile respective au transmis, zilnic, aproximativ 1.600 de tweet-uri şi re-tweet-uri, potrivit unei analize la care a avut acces jurnaliştii de la The Times. Majoritatea conturilor monitorizare, în realitate, scrie The Times, erau „conturi-fantomă“ care păreau a fi deţinute de occidentali.
Potrivit unei analize realizate de compania de securitate cibernetică New Knowledge, conturile au transmis informaţii false, folosind fotografii ale unor protestatari răniţi la alte evenimente, cu scopul de a sugera brutatilitatea poliţiei franceze.
Nu ar fi prima dată când Rusia ar fi acuzată de o activitate similară: alte conturi legate de Moscova au fost acuzate că au încercat să stârnească panica în rândul oamenilor după atacurile teroriste din Londra, împrăştiind informaţii false cu privire la Brexit şi referitoare la independenţa Scoţiei. De asemenea, Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat serviciile militare ruse că ar fi încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2016 din America.
Ruşii nu au declanşat protestele, dar pun paie pe foc
New Knowledge a urmărit aproximativ 2.000 de conturi din reţelele de socializare, observând un model de comportament care dovedeşte controlul rusesc încă din luna septembrie. Ryan Fox, cofondatorul New Knowledge, a declarat pentru The Times că principalul obiectiv al Rusiei e să incite la diviziune şi să amplifice mesajul protestarilor cum că „există o ruptură între politicienii francezi şi clasa muncitoare“. Fox a subliniat că reţeaua rusă nu a declanşat protestele, ci doar a căutat să pună paie de foc.
Din mesajele de pe Twitter, care ar avea legătură cu Rusia, şi care au folosit hashtag-ul #GiletsJaunes, aproximativ 94% au fost re-tweets. În general, mesajele sunt anti-Macron. Potrivit unei surse guvernamentale britanice citate de The Times, neliniştea franceză a fost, de asemenea, amplificată semnificativ de mass-media sprijinită de statul rus, care, în ultima perioadă, şi-a concentrat mare parte din activitatea editorială pe proteste.
Serviciul de securitate al Ucrainei a acuzat Rusia că se implică în organizarea protestelor din Franţa
Serviciul de securitate al Ucrainei a acuzat Rusia de organizarea tulburărilor în Franţa, scrie ruposters.ru, care citează o postare pe Facebbok a serviciilor secrete din Ucraina.
Reprezentanţii SBU scriu că serviciile speciale ruse, cu ajutorul "ideologilor din lumea rusă, Alexander Dughin, Serghei Glazyev şi alţii", au ca scop răsturnarea forţată a democraţiilor europene.
Potrivit Kievului, sub masca observatorilor la alegerile din Crimeea şi din Donbas, au fost recrutaţi europeni pentru activităţi teroriste ca parte a grupurilor armate ilegale care luptă în zonele separatiste
"Astăzi, aceiaşi radicali, sub steagurile aşa-numitului DNR şi sub supravegherea FSB şi a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse dau deja un" examen practic ", provocănd tulburări similare în Belgia, Germania, Spania, Bulgaria şi alte ţări europene ", - a avertizat la Kievul.
SBU consideră că nu există graniţe internaţionale pentru "agresiunea hibridă a Rusiei". Postarea conţine o fotografie a doi participanţi la mitingurile "vestelor galbene" cu steagul DPR.
„În stânga este Sorlin Fabris, membru al aşa-numitului Centrul Analitic Internaţional Catehon, care funcţionează sub auspiciile lui K. Malofeev şi Fundaţiei Sfântului Vasile cel Mare, condusă chiar de el. Ideologii "Eurasianismului" rus, S. Glazyev (consilier al preşedintelui Federaţiei Ruse) şi A. Dughin (liderul "Mişcării Eurasiatice Internaţionale") intră în consiliul de supraveghere al Catehonei. Funcţionarul aşa-numitului comitet de integrare "Rusia-Donbass", creat şi finanţat de serviciile speciale ruseşti este Xavier Moreau, un fals observator al alegerilor. El locuieşte în Federaţia Rusă de 17 ani şi este cetăţean al Rusiei din 2013. De asemenea, este fondator al Centrului European de Analiză Strategică "Strathpol" (parte a "coloanei a cincea" a Federaţiei Ruse în Franţa).”, se arată în postarea SBU.
1.400 de oameni reţinuţi
Autorităţile Franţei s-au confruntat sâmbătă cu „Al patrulea act“, adică al patrulea weekend de manifestaţii antiguvernamentale, la care au participat 125.000 de oameni. Pe Champs-Elysées, protestatarii au strigat „Macron, demisia!“, au incendiat maşini şi s-au ciocnit cu forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Aproape 1400 de persoane au fost reţinute,dintre care 974 arestate preventiv. Protestele au început în urmă cu o lună şi au fost organizate de de Mişcarea „Vestelor Galbene“, care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi costurile mari privind condiţiile de viaţă din Franţa, în special pentru pătura mijlocie.
Citeşte şi:
FOTO VIDEO Franţa, în alertă roşie. 125.000 de „veste galbene“ au protestat la nivel naţional
Cum arată cerul de deasupra Parisului, în al patrulea weekend de proteste al „vestelor galbene“