Dominique Strauss-Kahn, arma secretă a lui Vladimir Putin pentru a face faţă sancţiunilor UE şi SUA?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominique Strauss-Kahn, fost şef al Fondului Monetar Internaţionla
Dominique Strauss-Kahn, fost şef al Fondului Monetar Internaţionla

Vladimir Putin poate conta pe expertiza lui Dominique Strauss-Kahn ca să reformeze economia rusă şi să atenueze efectele sancţiunilor internaţionale impuse de europeni în urma crizei din Ucraina, susţine postul public de radio francez France Inter, preluat de „Le Parisien“.

Procesul a început atunci când fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, francezul Dominique Strauss-Kahn, a intrat în  2013, „în consiliul de supraveghere al unei bănci din Rusia, care depinde de gigantul petrolier Rosneft, o companie care se află, acum pe lista neagră UE.

Vladimir Putin nu s-a afişat în public cu DSK, aşa cum a făcut cu celebrul actor francez Gérard Depardieu, dar nu poţi avea un loc în Consiliul de Administraţie al unei mari firme ruseşti, fără să ai acordul Kremlinului,  crede economistul Christopher Dembick de la Saxo Bank intervievat de France Inter. „Rusia este o ţară cu un uriaş potenţial, dar care pe termen scurt are mari dificultăţi economice, iar aici DSK îşi poate aduce expertiza“, spune analistul Saxo Bank.

De la scandalul sexual de la hotelul Sofitel New York, în 2011, în urma căruia a pierdut şansa de a candida la preşedinţia Franţei şi a fost nevoit să plătească o sumă foarte mare pentru a scăpa de închisoare şi proces, DSK face tot posibilul pentru a-şi reface imaginea şi conturile secătuite. Şi o face în linişte, departe de lumina reflectoarelor. În acest scop el se foloseşte de agenda sa cu adrese, de abilităţile şi experianţa sa de fost ministru al Economiei şi şef al FMI, de reputaţia sa de economist serios, pentru a oferi sfaturi pertinente celor care plătesc bine.

În octombrie 2013, Dominique Strauss-Kahn s-a lansat într-o carieră de bancher de investiţii, preluând conducerea companiei financiare luxemburgheze Anatevka, listată la Bursa din Paris. El a devenit preşedintele consiliului de administraţie al instituţiei, fondate în 1994 de către Thierry Leyne. Cu această ocazie, Anatevka a devenit Leyne, Strauss-Kahn & Partners sau LSK.

Compania este specializată în „consilierea statelor, corporaţiilor şi antreprenorilor în dezvoltare strategică internaţională, finanţare, restructurarea datoriilor şi achiziţii, cedările de afaceri."

În luna septembrie a aceluiaşi an, el a fost de acord să consilieze guvernul sârb pentru a revigora economia sârbă muribundă. În iulie 2013, fostul şef al FMI a fost numit în consiliul de supraveghere a două instituţii financiare deţinute în mare parte de statul rus: Fondul rus de Investiţii Directe şi Banca rusă de Dezvoltare Regională, controlată compania petrolieră Rosneft.

Pe de o parte Putin mizează pe fostul patron FMI ca să-i reformeze şi să-i dinamizeze piaţa internă şi pe de altă parte ca să facă faţă cât mai uşor pachetului de sancţiuni. Ziariştii de la France Inter se întreabă dacă este moralsă foloseşti în scopuri personale nişte contacte şi relaţii politice pe care ţi le-ai făcut când erai în fruntea FMI şi să-ţi oferi ajutorul lui Vladimir Putin tocmai în momentul în care Washingtonul şi Bruxellul caută să facă presiuni asupra Kremlinului.

 Dominique Strauss-Kahn era considerat în 2011 persoana care l-ar fi putut înfânge pe Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale din Franţa, din 2012. Dar el a fost acuzat de agresiune sexuală, sechestare de persoane şi tentativă de viol după plângerea depusă de o cameristă de la hotelul Sofitel din New York.

Aceasta nu era prima abatere a lui Strauss Kahn. În 2008, el a fost anchetat după ce s-a aflat că avea o relaţie extra-conjugală cu o fostă resposabilă a departamentului FMI pentru Africa, Piroska Nagy. Şi în acest caz el a fost achitat, dar FMI i-a reproşat "o gravă eroare de judecată".
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite