Criză în Moldova: comuniştii nu au venit la negocieri / Opoziţia: "Clanul, clan rămâne"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criză în Moldova: comuniştii nu au venit la negocieri / Opoziţia: "Clanul, clan rămâne"
Criză în Moldova: comuniştii nu au venit la negocieri / Opoziţia: "Clanul, clan rămâne"

Comuniştii moldoveni conduşi de Vladimir Voronin nu au venit astăzi să negocieze cu cele patru partide din Coaliţia de guvernare „Alianţa pentru Integrare Europeană” viitorul preşedinte al Republicii Moldova.

Citiţi şi:


Deşi planificaseră să stea doar 20 minute să aştepte reprezentanţii PCRM la discuţii, cei 4 lideri de partide ce formează Alianţa pentru Integrare Europeană - Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Serafim Urechean - au aşteptat aproape o oră în Palatul Republicii, timp în care au răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Spre finalul întâlnirii planificate, în jurul orei 11.55, când încă toţi cei 4 lideri ai AIE se aflau în clădirea Palatului Republicii, maşina preşedintelui Vladimir Voronin a trecut chiar pe strada care mărgineşte clădirea - str. Bucureşti. Aceasta însă nu a oprit, ci şi-a continuat parcursul spre direcţia sectorului Botanica a oraşului Chişinău.

Liderii AIE au declarat că nu vor mai transmite nicio invitaţie la dialog pentru PCRM, iar următoarea întâlnire dintre cele două tabere ar putea avea loc deja la prima şedinţă a parlamentului, preconizată pentru vineri, 28 august.

image

Marian Lupu

: "Ceea ce face PCRM reprezintă o sfidare a a dialogului politic. Acest gest de neprezenţă denotă situaţia că PCRM doreţte să discute în continuare cu partide separate. Amintesc că AIE încă de acum câteva săptâmini a discutat de acest dialog. Situaţia actuală duce la consecințe dificile. În calitate de preşedinte PD şi membru AIE declar cu toată responsabilitatea că rămânem pe aceleaşi poziţii enunţate anterior. Suntem orientaţi spre evitarea alegerilor anticipate. Discuţii separate cu PCRM nu vor exista."

image

Mihai Ghimpu

: "PCRM astăzi nu se gândeste la depășirea situaţiei pe care au creat-o. Acţiunea lor vine în contradicţie cu decizia alegătorului. În alegeri au dorit stabilitate, au dorit să salveze patria, iar astăzi nu sunt aici. Ce înseamnă asta?! Situaţia data demonstrează că ei sunt în agonie, dar doresc să demonstreze că sunt cei mai tari şi că vor veni la putere. Gândul la alegeri anticipate nu este salvarea PCRM, dar este îngroparea lor".

image

Serafim Urechean

: "Ei continuă aceleaşi practici declarate la 5 aprilie la miezul nopţii, că nu vor discuta cu alte partide. PCRM dă dovadă de iresponsabilitate faţă de cetăţeni. Putem spune că este un fel de bobârnac atât pentru est, cât şi pentru vest.

Nu vom mai transmite o invitaţie către PCRM. Cred că este deajuns una. Nu vom proceda ca ei, pentru că înţelegem că "Clanul, clan rămâne"
.

Explicaţia PCRM pentru absenţa de la negocieri: "Partidul Comuniştilor din Republica Moldova declară că încercarea celor patru partide politice, reprezentate în Parlamentul nou-ales, de a forma o aşa-numită coaliţie de guvernare „Alianţa pentru Integrare Europeană” a suferit un eşec.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră”, pe parcursul unei luni, nu au reuşit să ajungă la o înţelegere reciproc acceptabilă nici în privinţa partajării funcţiilor, nici în privinţa organigramei structurii respective, nici în privinţa principiilor de bază ale politicii interne şi externe a Republicii Moldova.

În situaţia creată, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova consideră imposibilă purtarea unui dialog cu o structură politică, care există doar în imaginaţia unor mijloace de informare în masă. În cadrul unui atare dialog nu poate exista nici obiect de discuţie, nici scop şi nici partener, care să pledeze de pe o poziţie comună
".

Situaţia parlamentară moldoveană:

  • Alegerilor legislative anticipate din 29 iulie au fost câştigate de comunişti, dar fără suficiente voturi pentru a forma guvernul sau a desemna preşedintele ţării.
  • Celelalte patru partide intrate în noul Parlament - cele trei partide liberale şi partidul fostului preşedinte al Parlamentului Marian Lupu - au anunţat formarea unei coaliţii. Aceasta are suficiente voturi pentru a forma guvernul şi a desemna preşedintele Parlamentului, dar mai are nevoie de opt voturi pentru a-şi desemna candidatul favorit în funcţia de şef al statului.
  • În cazul unui eşec, noi alegeri anticipate nu pot fi convocate înainte de februarie 2010
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite