UPDATE Catalonia, în grevă. Liderul catalan cere mediere internaţională, în timp ce aproape 300.000 de catalani strigă „Adios, Espana“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Sagrada Familia este închisă
Catedrala Sagrada Familia este închisă

Catalonia este astăzi în grevă, de la echipa de fotbal la FC Barcelona până la faimoasa catedrală Sagrada Familia, pentru a-şi apăra „drepturile“ şi a denunţa violenţa poliţiei în timpul referendumului interzis privind independenţa.

UPDATE 19.32 Aproape 300.000 de persoane au manifestat marţi la Barcelona cu prilejul grevei generale, care a fost declanşată în semn de protest faţă de violenţele poliţiei din timpul referendumului pentru independenţa Cataloniei, relatează AFP.

Estimarea a luat în calcul diferitele manifestaţii şi marşuri desfăşurate la Barcelona, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei municipale.

Mai multe marşuri au paralizat centrul Barcelonei, demonstraţii având loc începând din cursul dimineţii mai ales în faţa sediului Partidului Popular, de guvernământ în Spania, şi a prefecturii.

„Afară cu forţele de ocupaţie“, au strigat manifestanţii în faţa prefecturii, unde staţionau autovehicule ale poliţiei naţionale.

„Adios Espana“, au scandat ei.

- Ştirea iniţială

Greva include portul Barcelona, ​​universităţile publice, companiile de transport, Muzeul de Artă Contemporană (MACBA), Opera şi Catedrala Sagrada Familia. Barça va fi şi ea în grevă: nici echipele profesioniste, nici echipele de tineret nu se vor antrena marţi.

Staţiile de metrou din Barcelona au fost închise, principalele artere au fost blocate de proteste, iar funcţionarii publici şi-au oprit activitatea marţi ca răspuns la un apel la grevă al unor grupuri pro-independenţă după ce sute de persoane au fost rănite în urma intervenţiei de duminică a poliţiei spaniole pentru oprirea desfăşurării referendumului de independenţă, declarat ilegal de Madrid.

 Greva, programată iniţial ca o încetare generală a lucrului în întreaga regiune, dar dezaprobată de cele mai mari sindicate din Spania, a afectat sectorul public, transportul în comun şi serviciile de bază.

Staţiile de metrou din Barcelona, de obicei foarte aglomerate, erau goale marţi, în contextul în care serviciile de transport cu metroul au fost oprite aproape total, iar traficul pe strada Gran Via din Barcelona şi pe şase şosele majore din regiune a fost perturbat de proteste.

În alte zone, răspunsul la apelul la grevă a fost amestecat: unele magazine, supermarketuri şi cafenele erau deschise, altele au rămas închise. 

Manifestanţi blocau marţi principalele drumuri în Catalonia, iar transporturile erau afectate din cauza unei greve generale.

Sindicate catalane au convocat greva menită să exprimă furia publică faţă de violenţele poliţiei spaniole care au pătat referendumul organizat duminică pe tema independenţei regiunii.

Cel puţin 24 de baraje rutiere au fost semnalate în întreaga Catalonie, care provocau ambuteiaje importante.

Portul Barcelona a intrat în grevă, însă Aeroportul El Prat din capitala catalană şi traxiurile operau în mod normal. Numeroase întreprinderi mici din întreaga regiune au rămas închise marţi.

Şcoli, universităţi şi serviciile medicale au rămas de asemenea închise sau operau la un nivel minim.

Catalonia, o regiune de dimensiunea Belgiei, unde trăiesc 16% dintre spanioli, furnizează o cincime din averea ţării. Săptămâna trecută, Banca Spaniei a avertizat asupra "riscurilor" creşterii economice generate de "tensiunile politice" din această regiune.

Greva a fost iniţial convocată de sindicatele minoritare. Dar, după brutalitatea şi violenţa care a condus duminică mai mult de 800 de persoane rănite în confruntările cu poliţia, principalele sindicate din regiune au decis să se alăture.

Asociaţiile şi partidele independente, care au o importantă capacitate de mobilizare, s-au alăturat mişcării. Organizatorii doresc să facă o demonstraţie  de "pace".

"Sunt convins că această grevă va fi urmărită", a declarat preşedintele regiunii, Carles Puigdemont, care încearcă, de asemenea, să demonstreze că întreaga societate îl sprijină în lupta sa de a obţine maximul de la Madrid, după referendum.

Liderii catalani au mers atât de departe încât să anunţe că au luat în considerare în mod serios declararea independenţei odată ce victoria "da" va fi  confirmată. Guvernul catalan a anunţat că 90% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei, dar rezultatul nu a fost anunţat încă în mod oficial. Referendumul de duminică a deschis cea mai profundă criză politică pe care a avut-o Spania după restaurarea democraţiei în ţară în 1977.

Mediere internaţională

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a cerut luni o mediere internaţională în conflictul dintre regiunea sa şi Madrid şi a solicitat retragerea forţelor de ordine desfăşurate de către Guvernul central cu scopul de a împiedica referendumul interzis de duminică, pătat de violenţe din partea poliţiei, relatează AFP.

În vederea depăşirii crizei cu Guvernul spaniol, ”ne trebuie prezenţa unui terţ, (iar) ea trebuie să fie internaţională ca să fie eficientă”, a declarat Carles Puigdemont într-o conferinţă de presă la Barcelona, exprimându-şi speranţa instaurării unei ”atmosfere mai destinse”.

Liderul guvernului regional a solicitat retragerea forţelor de ordine din Catalonia, în timp ce la Madrid premierul Mariano Rajoy caută soluţii cu liderii partidelor pentru a vedea în ce fel va răspunde guvernul la o posibilă declaraţie de independenţă a Cataloniei.

Şeful guvernului de la Madrid i-a convocat luni după-amiază la discuţii pe preşedinţii partidelor socialist şi Ciudadanos, deschizând astfel o rundă de consultări pentru a dezbate consecinţele referendumului catalan.

Mariano Rajoy se aşteaptă la o posibilă declaraţie unilaterală de independenţă a Cataloniei şi se bazează pe sprijinul celor două partide pentru a acţiona împotriva acesteia. De la Barcelorna, Carles Puigdemont ne-a spus astăzi că rezultatele referendumului urmează să fie transmise oficial parlamentului catalan.

Potrivit legii de tranziţie şi fondare a Republicii Catalane, şi ea declarată neconstituţională de Curtea de la Madrid, parlamentul va efectua declaraţia formală de independenţă, va concretiza efectele şi va începe procesul de constituire la 48 de ore după desfăşurarea referendumului.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la prânz, liderul catalan a spus că referendumul este valabil şi va avea consecinţe, dar s-a arătat deschis la un dialog cu Spania, pentru a evita o ruptură traumatică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite