Adevărul Live, ora 16.00: Uniunea Europeană şi implicaţiile alianţei cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Este vorba doar despre accelerarea negocierilor de aderare pentru intrarea Turciei în UE sau despre o alianţă care implică aspecte geo-strategice extrem de importante pentru ceea ce înseamnă reaşezarea tuturor raţionamentelor de putere din zonă?

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Care sunt implicaţiile pentru cele două zone care ne interesează foarte tare, adică Marea Neagră şi Orientul Apropiat în ansamblul său, asta în momentul în care cresc tensiunile între Rusia şi Turcia şi apare ca imperios necesar să se demareze începutul unei soluţii reale de oprire a fluxului migranţilor, acum parcă incontrolabil? Iată doar câteva dintre întrebările la care veţi găsi răspunsuri în emisiunea pe Adevărul LIVE, începând cu ora 16.00, realizată de jurnalistul Cristian Unteanu şi avându-l ca invitat pe generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe.

Vorbind despre rolul Turciei în Orientul Mijlociu, Ioan Talpeş a afirmat: „În 1989, tot jocul a fost desfăşurat în Europa. După aceea, a început un desfăşurător foarte rapid, aprig în Orientul Mijlociu. A fost provocat de omul de la Bagdad (fostul dictator irakian Saddam Hussein, n. red.). El a crezut că Moscova nu îl va lăsa. Dar lucrurile au evoluat într-o altă paradigmă. Ce trebuie să sesizăm pentru toată perioada asta? În pofida căderii lui Saddam, în pofida disputelor continue între Israel şi Iran cu Siria ca vârf de lance, în pofida „primăverii popoarelor“, lucrurile nu au ajuns la o rezolvare şi la un raport de putere clar stabilit. Mai mult, lucrurile continuă. Constatăm că există un factor de putere care vrei nu vrei are comunicare şi contingenţă cu toţi cei care se află în acest conflict, în această dispută internaţională de raport de putere la nivel mondial. Aceea este Turcia. Turcia şi-a revenit dintr-o criză nebună din anii ‘90 şi s-a transformat într-un factor de putere, într-un mare jucător pe care Occidentul nu-l poate exclude“.

În opinia fostului şef al SIE, în timp „se va ajunge la acomodări pe care astăzi ne este greu să le imaginăm“. Mai exact, „trebuie să se ajungă la degajarea unei moşteniri. Dacă nu se va face, (situaţia din Orientul Mijlociu, n. red.) va continua. Este vorba despre despre o împărţire a Imperiului Otoman aşa cum s-a făcut la 1918“, a precizat Ioan Talpeş, completat de jurnalistul Cristian Unteanu, potrivit căruia Turcia chiar a menţionat că „nu va uita niciodată acea împărţire ruşinoasă“.

Întrebat dacă turcii moderni mai au vreo legătură cu viziunea neotomană, Ioan Talpeş a răspuns: „Cred că fiind seculari la ora actuală, fiind republică, nu mai au acea percepere a unei lumi islamice. Şi cred că aici este legătura Turciei cu Occidentul“.

Potrivit generalului Talpeş, Turcia şi-a jucat magistral cartea şi a devenit o putere regională capabilă să aleagă. „Turcia este o platformă spre care toţi au şansa de a se racorda şi are un avantaj: este purtătoare steagului profetului, în pofida faptului că s-a declarat seculară“.

„Deja este tranşată o altă limită a raportului geostrategic mondial“, a subliniat Ioan Talpeş, în opinia căruia „Turcia nu va forţa o dispută cu Rusia“.

Referindu-se la impactul asupra zonei Mării Negre, fostul şef al SIE  a menţionat că „zona Mării Negre trebuie să fie stabilă şi nu va ajunge să fie“. „Va fi mereu o zonă de fractură“, a adăugat generalul Talpeş.

Poate fi considerată Turcia drept marea învingătoare a jocului?

Ioan Talpeş: „La ora actuală categoric“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite