Britanicii, nemulţumiţi de politica României care le permite moldovenilor să imigreze în Vest
0Un nou val de imigranţi din Europa de Est vor putea ajunge mai uşor în Marea Britanie şi în alte ţări din UE după ce România le-a promis o "poartă" vecinilor din Moldova, fapt care-i îngrijorează pe britanici, scrie Express.co.uk.
Zeci de mii de cetăţeni din Republica Moldova - cea mai săracă ţară din Europa - vor avea în curând drepturi să trăiască şi să lucreze în Regatul Unit şi în alte state ale UE, ca parte a unei politici controversate a Bucureştiului de a le oferi acestora cetăţenia română, scriu jurnaliştii britanici.
Citiţi şi:
Salarii cu 10% mai mici pentru imigranţi
Berlusconi: "Mai puţini imigranţi înseamnă mai puţine probleme"
Preşedintele român Traian Băsescu a reafirmat angajamentul său de a le oferi drepturi de UE pentru moldoveni, datorită legăturii istorice dintre cele două ţări, în timpul unei vizite a preşedintelui în Moldova, de săptămâna trecută.
El a anunţat înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie care va grăbi procesarea celor un milion de cereri primite de guvernul român în urma noii legi de acordare a cetăţeniei în doar cinci luni.
El a declarat: "Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă pentru a înfiinţa o Autoritate Naţională pentru Cetăţenie, specială pentru a acorda cetăţenie română."
Moldovenii nu au nevoie de viză pentru a trăi şi lucra în România, dar vor câştiga un paşaport către UE pentru dreptul de a călători în statele mai bogate, cum ar fi Marea Britanie în căutare de locuri de muncă.
Britanicii s-au înfuriat pentru că România va elibera un nou flux de muncitori imigranţi. Sir Andrew Green de la MigrationWatch din Marea Britanie a descris politica românească ca fiind "scandaloasă".
"Este timpul ca Uniunea Europeană să stabilească cine are dreptul la un paşaport UE."
"În prezent, acest drept se află în întregime în mâinile guvernelor individuale, care pot ajunge la decizii bizare, de multe ori pentru motive politice interne. Românii, grecii, italienii, spanionlii par să dea paşapoarte pentru o gamă largă de persoane cu istoric, de multe ori legături subtile cu ţările lor".
UKIP Nigel Farage, membru al Parlamentului European, a declarat: "Orice pretext că Marea Britanie poate controla frontierele sale, sau că imigraţia poate fi controlat în timp ce ne sta în Uniunea Europeană este distrus de această revelaţie."