WikiLeaks: Spectaculoasa creştere economică a Chinei este o minciună "făcută din pix"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul chinez Li Keqiang
Vicepremierul chinez Li Keqiang

Spectaculoasele performanţe economice ale Chinei sunt o minciună, o serie de date "întoarse din pix", şi prin urmare nu se poate pune bază pe ele. Surprinzătoarea declaraţie a fost făcută de vice-premierul Li Keqiang, în urmă cu doi ani, pe când era guvernatorul provinciei Liaoning, la o cină cu ambasadorul SUA la Beijing, potrivit unei note diplomatice făcută publică de WikiLeaks şi prezentată de Reuters.

La acea vreme, Li Keqiang era liderul Partidului Comunist Chinez din provincia Liaoning. Este de aşteptat ca Li să preia şefia Guvernului de la Wen Jiabao, în 2013.

Potrivit comunicării trimise de ambasadorul SUA Clark Randt la Washington, oficialul chinez se concentra pe trei aspecte pentru a evalua economia provinciei pe care o conducea: consum de electricitate, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată şi nivelul creditării.

“Folosindu-se de aceste trei cifre, Li a spus că poate măsura cu relativă acurateţe viteza creşterii economice. Celelalte cifre, în special statisticile privind PIB, sunt ‘doar pentru referinţă’, a spus acesta zâmbind”, se arată în raport.

Contactaţi de Reuters, oficialii chinezi au refuzat să facă declaraţii pe această temă. De altfel, nici ambasada SUA din China nu a oferit un răspuns.

Impresionantele cifre privind evoluţia economiei chineze sunt privite de multă vreme cu suspiciune de mediul economic internaţional.

“Că PIB-ul Chinei nu este de încredere, în special PIB-ul la nivel local, nu e o veste nouă”, spune un economist al unei bănci străine sub anonimat. Acesta a adăugat că cele trei date citate de oficialul chinez oferă o persoectivă interesantă asupra economiei locale a Chinei, dar prezintă doar o parte de adevăr.

Nota trimisă de ambasada americană la Beijing pe 15 Martie 2007 îl descrie pe Li ca fiind implicat şi bine informat. Potrivit documentului, oficialul chinez şi-a exprimat nemulţumirea faţă educaţie, sănătate şi capacitate de a asigura locuinţe, însă a menţionat că cea mai mai problemă a Chinei este corupţia generalizată.

Pentru limitatarea acesteia, Li propunea crearea de reguli transparente, care să asigure o suprevizare adecvată, precum şi educarea oficialilor prin “participarea la tururi ale închisorilor, birocraţii fiind forţaţi să viziteze oficiali încarceraţi, fiind astfel martori ai consecinţelor corupţiei”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite