VIDEO Vărul lui Saddam Hussein a fost condamnat la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Ali Chimicul" a fost condamnat la moarte de patru ori
"Ali Chimicul" a fost condamnat la moarte de patru ori

Vărul lui Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid supranumit "Ali Chimicul", a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru crime împotriva umanităţii: a ordonat în 1988 bombardarea cu gaz a unui sat irakian kurd, provocând moartea a circa 5.000 de persoane.

Al-Majid a fost supranumit "Ali Chimicul" după ce a condus misiunea de gazare a kurzilor cu numele de cod "Operaţiunea Anfal" (1986-1989), în care au murit peste 182.000 de kurzi şi au fost distruse 4.000 de sate, potrivit Al Jazeera.

"Eu am dat acel ordin. Eu am spus armatei să distrugă satele kurzilor .Nu am făcut nicio greşeală. Acele sate erau pline cu agenţi iranieni", a declarat Ali după ce a fost acuzat de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

Trei sferturi din kurzii omorâţi de Ali în 1988 au fost copii şi femei, potrivit BBC. În perioada în care a avut loc masacrul, Irakul era în război cu Iranul de aproape opt ani, iar Guvernul lui Saddam Hussein i-a acuzat pe locuitorii din Halabja că ajută militanţii kurzi şi Iranul.

După ce Saddam a preluat puterea în 1979, Ali a devenit şeful şerviciilor secrete irakiene, denumite Mukhabarat, fiind şi principalul consilier militar al lui Saddam. Pentru cruzimea lui a fost supranumit "Ali Chimicul" sau "Măcelarul din Kurdistan" şi s-a remarcat în special în campaniile de exterminare etnică a kurzilor din nordul Irakului şi a şiiţilor din sud. Ali a fost şi guvernatorul Kuweitului ocupat în timpul războiului din Golf.

Ali Majid a fost prins în august 2003, la cinci luni după invazia SUA în Irak. El a mai fost condamnat la moarte de patru ori dar execuţile au fost amânate din cauza unor dispute procedurale privind condamnările sale:

- în iunie 2007 a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru rolul său în campania militară împotriva etnicilor kurzi, campanie cu numele de cod "Anfal". În acelaşi dosar au primit închisoare pe viaţă mai mulţi oficiali din regimul lui Saddam, inclusiv ministrul Apărării de atunci.

- în decembrie 2008 a fost condamnat pentru înnăbuşirea unei revolte şiite în 1991, imediat după Războiul din Golf. Cel puţin 20.000 de musulmani şiiţi au fost exterminaţi atunci.

- în martie 2009 a fost condamnat pentru crimele din timpul relocării şiiţilor în 1999, din Bagdad. Saddam se temea că ideile radicale islamice, ostile conducerii seculare, vor creşte în influenţă îna populaţia majoritar şiită din Irak.

Saddam Channel, un post tv misterios emite în Irak

Dictatorul Saddam Hussein a fost preşedinte al Irakului în perioada 1979 - 2003, el purtând războiul cu Iran (1980-1988) şi războiului din Golf împotriva Kuweitului (1990-1991). După invazia Irakului din 2003, Saddam a fost răsturnat de la putere şi capturat la 13 decembrie 2003. A fost condamnat la moarte pentru crime împotriva umanităţii şi executat prin spânzurare la 29 decembrie 2006.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite