Coreea de Nord pare să se pregătească pentru un nou test nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de la Phenian Kim Jong-un (centru) dând indicaţii privind redecorarea Muzeului Revoluţiei Foto:EPA
Liderul de la Phenian Kim Jong-un (centru) dând indicaţii privind redecorarea Muzeului Revoluţiei Foto:EPA

Nord-coreenii se pregătesc să marcheze sâmbătă 105 ani de la naşterea fondatorului statului, Kim Ir-sen, iar unii specialişti nu exclud ca Phenianul să folosească acest pretext pentru efectuarea celui de-al şaselea test nuclear.

Asta cu atât mai mult cu cât media de stat a transmis joi că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a supravegheat manevre militare ale forţelor sale speciale, informaţia fiind difuzată într-un moment în care creşte tensiunea între regimul comunist şi Washington pe subiectul nuclear, relevă AFP. 

Mai precis, agenţia oficială KCNA a relatat că liderul de la Phenian a asistat dintr-un post de observaţie la manevre constând în paraşutarea din avioane uşoare a unor comandouri ale forţelor speciale care au căzut „ca grindina“ pentru „a merge să distrugă fără milă ţintele inamice“.

Surâzător, Kim Jong-un şi-a elogiat trupele pentru precizia lor, explicând că „gloanţele par să aibă propriii lor ochi“, a menţionat KCNA, care nu a specificat însă când au avut loc manevrele.

„Acest exerciţiu arată din nou că invadatorii imprudenţi vor testa gustul gloanţelor armatei noastre populare coreene şi al războiului“, a continuat agenţia anterior citată.

În acest timp, site-ul „38 North“, specializat în monitorizarea Coreei de Nord, a afirmat că este „gata“ de utilizare centrul de teste nucleare de la Punggye-ri. Potrivit France-Presse, site-ul se bazează pe mai multe imagini prin satelit datate miercuri.

Centrul Punggye-ri, situat în nordul ţării, este „amorsat şi pregătit“, au scris experţii, adăugând că imaginile „arată o activitate continuă“ în jurul porţii nordice a complexului, noi activităţi în zona administrativă principală şi a personalului din apropierea centrului de comandă. 

Totodată, postul de radio Vocea Americii a relatat, citând mai mulţi responsabili americani sub acoperirea anonimatului, că, „aparent“, Coreea de Nord „ar fi plasat un dispozitiv nuclear într-un tunel“, care ar putea fi declanşat sâmbătă dimineaţa.

Marţi, Phenianul a ameninţat să riposteze la trimiterea „lipsită de raţiune“ a unui grup aeronaval american spre peninsula coreeană, avertizând că este pregătit de „război“, o declaraţie survenită pe fondul escaladării tensiunilor în regiune. 

La rândul său, preşedintele american, Donald Trump, a reafirmat marţi că este pregătit „să rezolve problema“ nord-coreeană fără ajutorul Chinei. Washingtonul consideră China ca aliat al Coreei de Nord, apreciind că Beijingul are mijloacele de a-şi convinge vecina să-şi abandoneze programul nuclear interzis.

„Coreea de Nord caută probleme. În cazul în care China se va decide să ajute, ar fi formidabil. Dacă nu, vom rezolva problema fără ei! SUA“, a scris Trump pe contul său personal de Twitter, la câteva zile după o întâlnire cu omologul său chinez, Xi Jinping.

China vrea o soluţie pacifistă

Miercuri, într-o convorbire telefonică purtată cu liderul Casei Albe, Xi Jinping a pledat pentru o soluţie pacifistă a crizei din jurul programului nuclear nord-coreean.

Pe de altă parte, într-un editorial pe un ton neobişnuit de virulent faţă de regimul lui Kim Jong-un, cotidianul chinez „Global Times“ a atenţionat Phenianul cu privire la un nou test nuclear.

„Peninsula coreeană nu a fost niciodată atât de aproape de o confruntare militară de când Coreea de Nord a efectuat primul său test nuclear în 2006“, a notat publicaţia.

În cazul în care Coreea de Nord va efectua un nou test nuclear sau un tir de rachetă intercontinentală, „Beijingul va reacţiona ferm“, a avertizat jurnalul, apreciind că este posibil ca noi sancţiuni ale ONU mergând până la restricţii asupra importurilor de petrol ale Phenianului să fie susţinute de China.

Coreea de Nord face obiectul sancţiunilor internaţionale pentru programele sale nuclear şi balistic, interzise de Naţiunile Unite.

Phenianul a efectuat cinci teste nucleare subterane, dintre care două în 2016, şi încearcă să se doteze cu rachete intercontinentale capabile să transporte o încărcătură atomică.

Japonia, îngrijorată

Acţiunile Coreei de Nord sunt şi în atenţia Japoniei, care se arată foarte îngrijorată.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a afirmat joi că Phenianul ar putea fi în măsură să lanseze atacuri cu rachete echipate cu focoase încărcate cu gaz sarin, un agent chimic letal.

Şeful Executivului de la Tokyo a precizat, totodată, că săptămâna trecută Japonia a salutat angajamentul administraţiei Trump de a menţine ordinea globală în vremuri în care „ameninţarea cu arme de distrugere în masă devine tot mai mare în Asia de Est“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite