VIDEO Eşecul populaţiei chineze de a imita revoluţia din Tunisia. Cuvântul "iasomie", cenzurat pe forumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Câţiva agitaţi" au "încercat să imite Revoluţia Iasomiei" din Tunisia, duminică, însă fără prea mult succes, scrie presa chineză, luni, comentând că o astfel de mişcare ar fi "imposibilă" în China.

Poliţia chineză a fost desfăşurată în masă duminică, în mai multe oraşe, unde a procedat la arestări pentru a împiedica manifestaţiile organizate prin internet în 13 oraşe, după modelul revoltelor din lumea arabă.

Încurajăm şomerii şi victimele expluzărilor forţate să participe la aceste mitinguri, să strige sloganuri şi să ceară libertate, democraţie şi reforme politice pentru a pune capăt sistemului de tip partid unic, se arată într-un mesaj postat pe Internet.

Autorii mesajelor, cel mai probabil disidenţi chinezi din străinătate, îndeamnă la organizarea de mitinguri la Beijing, Shanghai, Canton şi în alte zece oraşe mari.

Prin intermediul mai multor cotidiene, Partidul Comunist chinez a cerut, populaţiei supărate de problemele legate de corupţie şi nedreptate să aibă răbdare, să ofere guvernului timp suficient  pentru a-şi continua  ce au început.

Cotidianul poporului a cerut celor 1,3 miliarde de chinezi să dea dovada de "maturitate" şi de "coeziune socială".

Extrem de îngrijorat de protestele din lumea arabă şi de influenţa pe care acestea ar putea-o avea asupra populaţiei chineze, Beijingul a continuat să cenzureze forumurile de discuţii, dar şi site-urile de tip microblogging, folosite de numeroşi chinezi pentru a comunica.

De la începutul protestelor violente în Tunisia, numite "revoluţia iasomiei", Beijingul încearcă să limiteze amploarea mediatică a acestor mişcări sociale.

Căutările efectuate duminică pe site-ul chinez Weibo (similar cu Twitter) folosind cuvântul "iasomie", care conţine referire la revolta populară care a determinat căderea dictatorului tunisian Ben Ali, nu ofereau niciun rezultat.

Administratorii site-ului Baidu explicau că această căutare este imposibilă din cauza legilor în vigoare în China.

Sistemul de cenzură pe Internet în China este numit "Marele Zid informatic" ("Great Firewall"), fiind cenzurate cuvinte precum "Tibet", concepte ce ţin de drepturile omului sau alte subiecte sensibile.

Dacă organizatorii chinezi plănuiau proteste de amploarea celor care au avut loc în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, au eşuat, notează CNN.

Nu există voinţă colectivă în favoarea unei revoluţii în China, aprecia cotidianului Global Times, cunoscut pentru naţionalismul său.

Câteva persoane la Beijing, Shanghai şi mai multe oraşe din China au încercat ieri să imite «revoluţia iasomiei», scria, într-un editorial, cotidianul.

Aceste persoane sunt precum cerşetorii pe străzi, ele nu dispar niciodată, în timp ce restul ţării merge înainte, a continuat ziarul, afirmând de asemenea că manifestanţii se limitau la "câţiva agitatori".

Câteva persoane care scandau sloganuri sau aruncau cu flori de iasomie pe străzi nu vor încetini progresul pe care l-a început ţara, a apreciat Global Times, potrivit căruia Guvernul chinez beneficiază de susţinerea majorităţii societăţii.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite