Turcia încearcă să atragă NATO în conflictul din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică se declară solidară cu Turcia şi condamnă vehement doborârea unui avion militar turcesc de către forţele siriene.

NATO a condamnat, ieri, în termenii cei mai duri incidentul de vineri în cursul căruia un avion militar turc a fost doborât de către forţele siriene, considerând acest act ca fiind „inacceptabil". Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat că „aliaţii şi-au exprimat susţinerea şi solidaritatea cu Turcia" şi că se aşteaptă ca Siria să adopte toate măsurile necesare pentru a evita incidente de acest tip.

Declaraţiile au fost făcute după reuniunea de ieri, de la Bruxelles, a Consiliului Atlanticului de Nord, organizată la solicitarea Turciei, care a invocat articolul 4 din Tratatul Alianţei, ce prevede că orice ţară membră poate să aducă o problemă în atenţia Consiliului, atunci când apreciază că îi este ameninţată integritatea teritorială sau securitatea.

Ankara a cerut consultări pe motiv că vineri, un avion de luptă turc, de tip F-4 Phantom, a fost a doborât în timp ce efectua o misiune de antrenament în spaţiul aerian de deasupra apelor internaţionale. Damascul, care a recunoscut că doborât avionul, a afirmat că aparatul de zbor a încălcat spaţiul aerian sirian, însă ministrul turc de Externe a insistat asupra faptului că avionul a fost doborât deasupra apelor  internaţionale.

Este pentru a doua oară, de la crearea NATO în 1949, când se face apel la articolul 4, acesta fiind invocat în vara lui 2003, tot de Turcia, în legătură cu Războiul împotriva Irakului, notează AFP.

În acest timp, la Ankara, premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria. El a adăugat că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a devenit o „ameninţare deschisă şi apropiată pentru securitatea Turciei, ca şi pentru propriul său popor".

Ankara a sesizat şi ONU

Turcia a trimis, de asemenea, Consiliului de Securitate şi secretarului general al ONU o scrisoare în care a afirmat că „atacul, care ar fi putut cauza moartea celor doi piloţi turci, este un act ostil din partea autorităţilor siriene la adresa securităţii naţionale a Turciei". Ankara a menţionat un al doilea incident, în cursul căruia un alt avion turc a fost vizat de tiruri siriene, în timp ce efectua o misiune de căutare a celor doi piloţi. Cu toate acestea, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a declarat că o opţiune militară nu este de actualitate, aceeaşi atitudine fiind adoptată, înaintea reuniunii de la Bruxelles, şi de secretarul general al NATO.

În opinia unor oficiali ai Alianţei, condiţiile care au fost stabilite în 2011 în vederea unei intervenţii în Libia nu sunt îndeplinite în cazul Siriei, adică nu există o bază legală internaţională, sub forma unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, şi nici apelul opoziţiei siriene la o intervenţie. În plus, Rusia se opune unei atitudini mai ferme a Consiliului de Securitate în ceea ce priveşte Siria.

Luni, agenţia de presă rusă RIA Novosti a citat experţi potrivit cărora avionul turc doborât de Siria testa apărarea antiaeriană siriană în contul NATO, iar distrugerea lui a demonstrat eficienţa sistemelor ruse cu care este echipată Siria. „Avionul zbura la altitudine joasă, iar acesta este unul dintre elementele-cheie ale încălcării oricărui sistem de apărare antiaeriană", a declarat expertul Said Aminov.

Între timp, conflictul din Siria ia amploare. Ieri, în jurul poziţiilor Gărzii Republicane, un corp de elită însărcinat cu asigurarea securităţii Damascului, au izbucnit confruntări armate violente între armata siriană şi rebeli. Potrivit directorului Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, a fost pentru prima dată când regimul Assad a recurs la artileria grea în cursul unor lupte purtate atât de aproape de capitală.

Posibile sancţiuni

Vicepremierul turc, Bülent Arinç, a anunţat că Turcia va decide în următoarele zile dacă va întrerupe exportul de electricitate către Siria. „Momentan vom continua să facem export, dar acest subiect este pe ordinea de zi a Guvernului", a afirmat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite