Bugetul minim pentru primul an de studenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiria, mâncarea, transportul, cărţile şi distracţia sunt principalele cheltuieli ale tinerilor. Pentru a se întreţine, tinerii din marile oraşe au nevoie de sume cuprinse între 500 şi 1.600 de lei pe  lună. 

Tinerii care se pregătesc să vină la studii în oraşele universitare trebuie să ţină cont şi de costul vieţii. Cu cât oraşul este mai mare, cu atât sumele necesare traiului sunt mai ridicate. Cei mai mulţi studenţi abia reuşesc să se descurce cu banii pe care‑i primesc de la părinţi.

„Eu am nevoie de mai bine de 1.000 de lei pe lună. Banii sunt pentru chirie, utilităţi, mâncare, transport şi cărţi. Suma nu este foarte mare, însă pentru părinţii mei este un adevărat efort să-mi trimită atâţia bani. Am încercat să mă angajez, însă este foarte greu să faci şi şcoală şi să şi munceşti. Eu, cel puţin, am luat note mai mici atunci când am muncit. Aşa că altă soluţie nu am decât să reduc cheltuielile la maximum", povesteşte Mihaela Ivan, studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti.

Bobocii olteni, întreţinuţi de familie

Tinerii care sunt studenţi în anul I la Universitatea din Craiova spun că lună de lună cheltuie peste 500 de lei pe cazare, mâncare şi material didactic. „Am venit tocmai din Teleorman să urmez Facultatea de Litere. Familia mă ajută în fiecare lună, pentru că numai camera la cămin mă costă 130 de lei. Deocamdată nu m-am gândit să îmi caut un loc de muncă, vreau să îmi iau toate examenele cu notă mare pentru a putea beneficia de bursă", a spus Cezaria Burci, de 20 de ani, studentă în anul I la Facultatea de Litere din Craiova.

Tinerii spun că părinţii se străduiesc mult pentru ca ei să îşi continue studiile. „Cheltuiesc mai mult de 600 de lei lunar. Trebuie să mănânc, să mă îmbrac şi să cumpăr şi materiale de studiu. Un pat la cămin costă 130 de lei. Din anul III de facultate m-am gândit să mă angajez, iar astfel să încerc să îmi plătesc singură unele lucruri. Părinţii au salarii destul de mici şi au renunţat la multe pentru a-mi oferi mie condiţii să învăţ", a spus Alina Burci, de 19 ani, studentă în anul I la Facultatea de Fizică din Craiova.

400 de lei,bani de buzunar

Simona Filip (23 de ani) este studentă în anul I la Facultatea de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi.Tânăra stă cu chirie, destul de aproape de centrul Iaşiului,într-un apartament care o costă 280 de euro pe lună. Pentru că îl împarte cu încă două persoane, plăteşte aproximativ 100 de euro, adică 400 de lei. La această sumă se adaugă cheltuielile de la întreţinere şi utilităţi, care ajung la 200 de lei, apoi mâncarea şi alte „răsfăţuri", care costă cam tot atât. Lunar, are ca bani de buzunar vreo 400 de lei.

„Ar mai fi transportul, dar am reducere serioasă finanţată de universitate. Plătesc doar 13 lei pentru toate liniile. Cheltuielile cresc atunci când vreau să-mi cumpăr haine sau cărţi, dar am noroc de o bursă de 300 de lei", spune Simona. Atunci când hotărăşte să-şi completeze biblioteca, lasă zeci de lei în librărie. Cursurile, în varianta listată sau copiată, nu costă decât 10-20 de lei, lunar. În medie, părinţii îi trimit 1.300 de lei pe lună, la care se adaugă bursa de studii. Ceva mai ieftin ies studenţii care au prins un loc în căminele modeste, unde plătesc lunar aproximativ 100 de lei. Cei care au un pat în căminele de lux plătesc şi 150 de euro pe lună (peste 600 de lei).

Cheltuieli amortizate după absolvire

Aisun Şachir este student în anul I la Universitatea Maritimă Constanţa. Băiatul este din Medgidia şi a prins un loc la căminul universităţii.„Am noroc pentru că am intrat la fără taxă, studiile îi costă pe colegii mei în jur la 3.000 de lei. Dar, dacă nu am note mari, voi pierde şi eu locul la fără taxă. Pentru cazarea la cămin scot din buzunar 120 de lei pe lună", spune studentul. Aisun nu se duce la cantina universităţii pentru că i se pare foarte scump, în jur de 25 de lei o masă pe zi.

„Prefer să dau o fugă până în oraş şi ajung mult mai ieftin, în jur de 10 lei". Locuieşte într-o cameră la cămin alături de încă patru colegi de an şi spune că se gospodăresc singuri. În ceea ce priveşte materialele de studiu, studentul preferă cursurile pe suport electronic. „Am optat pentru specializarea electromecanică, unde avem majoritatea cursurilor pe suport digital, aşa că am scăpat deocamdată de cumpărat manuale şi culegeri", spune tânărul.

Aisun Şachir nu regretă că toţi banii lui se duc pe şcoală. „Urmez o specializare care îmi va permite, în câţiva ani, să îmi amortizez cheltuielile în ceea ce priveşte şcolarizarea. În anul trei de studiu voi face primul voiaj pe mare şi atunci voi dispune de un buget suficient şi pentru cursurile care vor urma". (Au mai colaborat Alexandra Butnaru şi Georgiana Voineagu)

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite