România devine riscantă pentru investiţii imobiliare
0Puterea scăzută de cumpărare a românilor, precum şi minusurile majore ale infrastructurii autohtone fac tot mai puţin atractive investiţiile imobiliare de amploare. "În România este o
Puterea scăzută de cumpărare a românilor, precum şi minusurile majore ale infrastructurii autohtone fac tot mai puţin atractive investiţiile imobiliare de amploare.
"În România este o diferenţă foarte mare între salarii şi costul locuinţelor. Este destul de complicat să intri pe o astfel de piaţă. Acum este începutul pentru cei mai curajoşi investitori. Îţi trebuie simţ de aventură să intri acum pe piaţa imobiliară românească", declară Rafael Merino Calderon, şeful unei delegaţii spaniole de oameni de afaceri care a vizitat recent Clujul.
În acelaşi timp, companii de consultanţă precum Pricewaterhouse Coopers avertizează asupra unor corecţii iminente pe pieţe precum cele din România şi Bulgaria. "Este posibil ca acolo unde proiectul a fost dezvoltat nefundamentat sau localizat neinspirat, să vedem situaţii de dificultate financiară", spune Speranţa Munteanu, director al departamentului Real Estate din cadrul Pricewaterhouse Coopers Romania.
Puterea scăzută de cumpărare şi lipsa proiectelor de infrastructură sporesc riscurile unei investiţii în real estate-ul autohton
Steaua imobiliarului românesc păleşte pe zi ce trece. Dezvoltatorii străini sunt tot mai prudenţi atunci când analizează o posibilă investiţie în România.
Devine din ce în ce mai clar că piaţa imobiliară autohtonă trece printr-o perioadă mai puţin fastă. Fapt confirmat şi de rezultatele recentei vizite pe care au făcut-o la Cluj un grup de oameni de afaceri spanioli.
Colapsul imobiliar din peninsulă i-a determinat pe aceştia să caute rapid noi oportunităţi de business. El Dorado-ul de pe piaţa românească nu le-a suscitat însă interesul. Ibericii s-au arătat reticenţi cu privire la şansele de reuşită ale unei investiţii în afacerile rezidenţiale autohtone.
Diferenţe între salarii şi costul locuinţelor
"Dacă salariile sunt aşa de mici aici, oamenii de unde vor avea bani să-şi cumpere locuinţe?", a spus reprezentantul mai multor firme din Catalonia, Jose Javier del Carmen.
Aceeaşi atitudine a avut-o şi şeful delegaţiei, omul de afaceri Rafael Merino Calderon: "În România este o diferenţă foarte mare între salarii şi costul locuinţelor. Dacă nivelul salariilor nu e adecvat, este destul de complicat să intri pe o astfel de piaţă. Acum este începutul pentru cei mai curajoşi investitori, dar îţi trebuie simţ de aventură să intri acum pe piaţa imobiliară românească".
Schimbare de atitudine
O părere similară este exprimată şi de reprezentanţii companiei de consultanţă Pricewaterhouse Coopers. "În România şi Bulgaria, trebuie să apară corecţii", atenţionează aceştia. Ei lansează chiar recomandarea clară ca toate oraşele din regiune, cu o infrastructură deficitară şi fără acces la o autostradă, să fie evitate de investitori.
"Vom asista atât la o corecţie a rentabilităţii proiectelor, cât şi la o schimbare a atitudinii investitorilor şi a utilizatorilor finali faţă de calitatea proiectelor oferite. Este posibil ca acolo unde proiectul a fost dezvoltat nefundamentat, sau localizat neinspirat, să vedem situaţii de dificultate financiară.
Pentru moment, mi se pare exagerată o comparaţie cu situaţia din Spania, unde întâlnim o supraofertă într-o piaţă deja matură", precizează Speranţa Munteanu, director al Departamentului Real Estate din cadrul Pricewaterhouse Coopers România.
Fadesa nu are probleme în România
Un mesaj cel puţin îngrijorător. Mai ales în condiţiile în care, pentru prima oară, criza spaniolă are un numitor comun cu realitatea din România. Cotidianul abc prezenta ieri informaţia conform căreia grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, care are în plan investiţii de peste un miliard de euro în România, s-a declarat în incapacitate de plată.
Compania iberică trebuie să restituie creanţe în valoare de aproximativ 5,1 miliarde de euro. Ce se va întâmpla cu afacerile din România? "Evenimentele din Spania nu afectează cu nimic proiectele pe care compania le are în România.
Noi ne vom continua activitatea şi în următoarea perioadă la fel cum o facem de luni de zile", a declarat pentru "Adevărul" Pablo Perez Vazquez, Country Director Fadesa Romania.
Compania a anunţat, în cursul anului trecut, că intenţionează să investească peste un miliard de euro în România, pentru mai multe proiecte rezidenţiale în Bucureşti şi Bacău totalizând 10.000 de locuinţe.
Cel mai mare dintre acestea este ansamblul rezidenţial din comuna Ştefăneştii de Jos, Bonaire Community City, care presupune construcţia a 7.600 de apartamente. Proiectul din nordul Capitalei va include spaţii de birouri, hoteluri, centre educative şi comerciale şi infrastructură publică.