Retailul creşte profiturile producătorilor de îngheţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategiile de dezvoltare ale principalilor jucători vizează creşterea vânzărilor pe segmentul magazinelor de tip supermarket Deşi ne situăm pe ultimele locuri la consumul de

Strategiile de dezvoltare ale principalilor jucători vizează creşterea vânzărilor pe segmentul magazinelor de tip supermarket

Deşi ne situăm pe ultimele locuri la consumul de îngheţată, piaţa de profil din ţara noastră cunoaşte rate anuale de creştere de peste 10% - 15%. Estimările pentru următorii trei - cinci ani indică un ritm de reştere similar, bazate pe extinderile masive le retailerilor. Dacă în prezent valoarea pieţei se situează în jurul valorii de 80 milioane de euro, pentru sfârşitul acestui an se aşteaptă o creştere de până la 100 milioane de euro.

Chiar dacă vânzările de îngheţată cunosc o explozie prin intermediul marilor reţele de magazine, totuşi românii preferă să cumpere de la chioşcul din colţul blocului.

Potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă MEMRB, în perioada mai-septembrie 2006, 49,7% din vânzări s-au înregistrat prin intermediul magazinelor mici, şi doar 14,4% prin supermarketuri.

Producătorii se extind în retail

"În prezent, compania Top Gel înregistrează cele mai bune vânzări de îngheţată în magazinele tradiţionale. Dacă analizăm statisticile, constatăm că mai mult de 95% din vânzări se realizează prin magazinele mici, care, datorită formatului şi specificului consumatorului român, s-au pretat cel mai bine acestei pieţe", a declarat, pentru "Adevărul", Asan Mic Adriean, director general Top Gel. Odată cu extinderea marilor reţele de magazine, strategiile de dezvoltare ale principalilor producători vizează majorarea vânzărilor pe acest segment. "Top Gel îşi propune ca la sfârşitul anului 2008 vânzările în marile reţele de magazine să ajungă la 20% din total", mai spune reprezentantul companiei. Pe de altă parte, producătorul Betty Ice intenţionează să-şi intensifice prezenţa pe rafturile supermarketurilor, marea problemă cu care se confruntă fiind însă taxele impuse de către retaileri. "Livrăm majoritar în magazine de proximitate, dar suntem în negocieri şi cu retaileri mari. Deocamdată, nu avem o prezenţă masivă în acest gen de magazine, din cauza taxelor impuse, care ne-ar cauza pierderi. Noi avem preţurile calculate în marja de profit, care nu ne permite achitarea acestor taxe aberante uneori", spune Vasile Armenean, director Betty Ice.

Prin marile lanţuri de magazine, vânzările sunt mai semnificative pe segmentul de îngheţată la caserolă ("take home"), preferată de familii, consideră Daniela Dorca, manager Napolact. În perioada mai - septembrie 2006, vânzările de îngheţată la caserole au reprezentat 35,2% din totalul consumului, în timp ce celelalte tipuri de ambalaje au înregistrat procente inferioare, conform MEMRB.

Numai într-o lună, vânzările din hipermarketul Carrefour au crescut cu 140% faţă de luna mai - iunie 2006. "Îngheţata la caserolă (vrac şi torturi de îngheţată) a reprezentat 90% din vânzările de la noi", ne-a declarat Andreea Mihai, director marketing Carrefour.

Bătălie pe locurile fruntaşe

Piaţa de îngheţată este dominată de cinci-şase mari producători care deţin o pondere de 70-80% din industrie. Vorbim aici de Delta-Nestle, Betty Ice, Alpin, Top Gel Prod, Napolact şi Kubo Ice Cream (Amicii). Fiecare din ei vizează majorarea cotei de piaţă de la an la an, prin lansarea de noi produse în ambalaje atractive şi investiţii în noi capacităţi de producţie.

Top Gel şi-a stabilit ca obiectiv să ajungă în primii trei producători şi distribuitori de îngheţată din ţară. "În prezent, deţinem o cotă de 12% pe piaţa de profil, iar în 2007 ne propunem locul doi şi o pondere de piaţă de aproximativ 15% din punct de vedere valoric", mai spune Asan Mic Adriean. Tot pentru a susţine intensificarea prezenţei în piaţă, Top Gel va investi în acest an pentru promovare 2-3% din cifra de afaceri. "Pentru 2007 estimăm o creştere a acesteia cu 45-40%, faţă de valoarea de 8 milioane de euro, din 2006", spune reprezentantul companiei.

Îngheţata, în cifre

- Valoarea pieţei a fost, în 2006, de 60.000 - 70.000 de euro, în acest an estimările situând-o la 100.000 de euro
- Importurile de îngheţată nu depăşesc 5% din piaţă. Producătorii români nu exportă, singura companie avizată pentru acest lucru în ţările UE fiind Betty Ice.
- Din punct de vedere al volumului, s-a ajuns în 2006 la 30.000 tone (60 milioane litri).
- Din punct de vedere al aromelor, românii preferă ciocolata, vanilia şi căpşunile, conform datelor companiilor.
- Cea mai mare cotă de piaţă o are compania Nestle Ice Cream, cu 23% (în urma achiziţiei Delta Ice Cream de anul trecut), urmată de Napolact, Betty Ice, Alpin, Top Gel şi Kubo Ice (Amicii)

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite