Cum să îţi prezici singur viitorul financiar folosind o formulă simplă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă economisiţi 1.000 de dolari astăzi, cât vor valora ei peste 30 de ani? Din fericire, nu este nevoie de un glob de cristal, ci doar de o formulă simplă pentru a afla care va fi viitorul dumneavoastră financiar.

Sintagma se numeste "valoarea viitoare", potrivit jurnaliştilor de la BusinessInsider, şi este unul dintre cele mai puternice concepte din lumea finanţelor.

Formula prin care se calculează valoarea viitoare este la îndemână dacă vreţi să vedeţi ce valoare vor avea economiile voastre peste 10 ani, dacă rentabilitatea va atinge nevoile dumneavoastră şi câţi bani trebuie să economisiţi în fiecare an pentru a avea o bătrâneţe liniştită.

La prima vedere, conceptual poate părea intimidant, dar vom trece prin câteva exemple pentru a vedea cât de simplu este de fapt.
Să începem cu formula:

FV = PV*(1 + i)t,

Unde FV este valoarea viitoare a investiţiei,
PV este valoarea prezentă a investiţiei,
t este numărul perioadei de timp, care (atenţie!) ridică paranteza (1+i) la puterea t,
i este rata dobânzii, rata inflaţiei sau randamentul (de obicei, investitorii folosesc termenul de "rata dobânzii" când vorbesc despre economii, împrumuturi şi obligaţiuni şi "randament" atunci când este vorba de acţiuni).

Ca să vedeţi cât este de simplu, uitaţi-vă pe următorul exemplu:

Să presupunem că aveţi în contul dumneavoastră de economii 5.000 de dolari pentru care banca vă plăteşte o dobândă de 1,5% în fiecare an. Să folosim formula pentru a vedea ce valoare va avea contul peste 40 de ani.

PV=5.000
t= 40
i= 1,5%
Introducând valorile în formulă obţinem:

FV = 5.000*(1 + .015) 40 = 9.070 dolari

În 40 de ani, în contul dumneavostră se vor afla (suma rotunjită) 9.070 de dolari.

Dacă ajustaţi puţin formula puteţi afla orice variabilă doriţi. De exemplu, dacă vreţi să aflaţi care este rata dobânzii la care trebuie să ajungă un cont de economii pentru a obţine o anumită sumă de bani, puteţi să rezolvaţi ecuaţia având necunoscuta i.

Să spunem că aveţi nevoie de 10.000 de dolari peste 2 ani, iar acum aveţi 8.000 de dolari.

10.000= 8.000*(1+i)2 = 0.118 = 11,8%

Aveţi nevoie să găsiţi o investiţie cu o rată anuală de 11,8% pentru a vă îndeplini obiectivul.

Jurnaliştii de la BusinessInsider mai arată că inflaţia vă poate influenţa veniturile şi pentru a ajunge la o rată reală a rentabilităţii ar fi bine să scădeţi rata inflaţiei. Astfel, dacă faceţi o investiţie care are o rentabilitate de 5% pe an trebuie să scădeţi rata inflaţiei, care este de 2 sau 3 procente, de obicei.

Dacă scădeţi 3% din valoarea nominal a ratei dobânzii de 5%, veţi utiliza o rată a dobânzii reale de 2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite