Statul acoperă riscuri de doar 20.000 de euro/casă
0inundaţiilor şi alunecărilor de teren, începând de anul viitor.Dacă proiectul legii privind asigurarea obligatorie, aflat în dezbatere publică, nu va suferi modificări, toţi românii care
inundaţiilor şi alunecărilor de teren, începând de anul viitor.
Dacă proiectul legii privind asigurarea obligatorie, aflat în dezbatere publică, nu va suferi modificări, toţi românii care deţin locuinţe vor trebui să plătească o primă anuală de până la 20 de euro, în funcţie de materialele din care este construită casa.
Chirpiciul se asigură cu 10 euro, cărămida, cu 20
Afacerea e bună atât pentru asigurători - care câştigă un nou segment de piaţă, cât şi pentru stat - care mai uşurează din sarcina reconstrucţiei caselor luate de ape. Asigurarea locuinţelor îi va obliga pe proprietarii români să cotizeze în fiecare an la "pool-ul" (n.r. - grup de firme) desemnat să încheie aceste asigurări. Practic, cine deţine o locuinţă cu structură din beton armat ori metal sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va plăti o primă anuală de 20 de euro, paguba acoperită fiind de maximum 20.000 de euro. În această categorie intră şi blocurile cu bulină roşie, pentru care companiile de asigurare refuzau până acum să încheie poliţe, şi care de la anul vor putea fi asigurate. În cazul asigurării construcţiilor cu pereţii exteriori din chirpici, lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, vălătuci sau alte materiale tradiţionale, sumele se înjumătăţesc: prima anuală va fi de 10 euro, iar paguba astfel acoperită - cel mult 10.000 de euro. Toate aceste informaţii locative urmează să fie puse la dispoziţia companiilor de asigurare de către primării, din evidenţele direcţiilor de taxe şi impozite locale. În cazul în care proprietarul vrea să-şi asigure locuinţa din oraş la valoarea reală, evaluată la 50.000 de euro, de exemplu, urmează să mai încheie o asigurare facultativă pentru diferenţa de 30.000 de euro.
De "amărăşteni" au grijă primăriile
În cazul beneficiarilor de ajutor social, prima de asigurare va fi suportată de la bugetele locale. Ionel Chiriţă, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, ne-a declarat că multe dintre oraşele mici şi mijlocii se află în această situaţie. Numai în Hârşova, 4,5% din totalul locuitorilor primesc ajutor social, în timp ce la Mizil, oraş cu o populaţie de 17.000, peste 1.000 de persoane sunt asistate social.
Evaluatorii de risc, trimişi pe teren
Incidenţa dezastrelor naturale este ridicată în România, iar producerea unui cutremur, spre exemplu, ar putea găsi firmele de asigurare nepregătite. "Companiile care vor face parte din pool vor trebui să-şi pregătească din timp personal care să meargă pe teren în momentul producerii calamităţii. În funcţie de evaluarea făcută, proprietarul va primi suma respectivă pe care, teoretic, ar trebui să o investească în repararea locuinţei. Valoarea respectivă se scade din suma asigurată, iar restul va fi mai mic în cazul producerii unui alt dezastru", ne-a declarat Mihail Tecău, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Opt milioane de locuinţe, front de lucru pentru asigurători
În total, peste opt milioane de locuinţe urmează să fie asigurate, din care 15% reprezintă case construite din materiale tradiţionale. Aceasta înseamnă că piaţa asigurărilor obligatorii a locuinţelor va atrage 148 milioane de euro, în condiţiile în care, în prezent, maximum 7% din fondul locativ al României este asigurat.