Oraşele mici nu atrag investiţii rezidenţiale
0Investitorii imobiliari nu se înghesuie să dezvolte proiecte rezidenţiale în oraşe mai mici. Cartiere de blocuri şi vile pentru clasa medie apar cu predilecţie în Bucureşti şi în marile
Investitorii imobiliari nu se înghesuie să dezvolte proiecte rezidenţiale în oraşe mai mici. Cartiere de blocuri şi vile pentru clasa medie apar cu predilecţie în Bucureşti şi în marile municipii. Activitatea economică redusă indicatorul-cheie pe care îl au în vedere constructorii îi face pe marii investitori să fugă de oraşele cu mai puţin de 100.000 de locuitori.
Aici se încumetă să demareze proiecte rezidenţiale doar oamenii de afaceri din zonă. În multe oraşe mici din ţară, puterea de cumpărare redusă şi şomajul descurajează o piaţă imobiliară a locuinţelor noi. Nici măcar un preţ de 500 euro/mp nou construit nu poate convinge în anumite zone. Aceasta, în timp ce casele noi se vând cu 800 euro/mp în marile oraşe.
Început timid la Bârlad
Nici în estul Moldovei, piaţa spaţiilor rezidenţiale noi destinate vânzării nu are deocamdată succes în oraşele de până la 100.000 de locuitori. Investitorii imobiliari nu se înghesuie să construiască aici locuinţe pentru clasa medie, proiecte care în marile oraşe au din ce în ce mai mult succes. Aşa se întâmplă în Bârlad, unde primul complex rezidenţial de vile se află încă în fază de proiect. Investiţia, în valoare de două milioane euro, urmează să se întindă pe o suprafaţă de 3,5 hectare, în sudul oraşului. Viorel Dumitraşc, managerul Urban Proiect firma care vrea să construiască microcartierul , spune că lucrările întârzie să înceapă din cauza lipsei finanţării. "Contractarea unui credit ipotecar pentru cumpărarea unei vile P+1 este dificilă pentru mulţi bârlădeni", ne-a declarat Viorel Dumitraşc. Asta, în ciuda faptului că metrul pătrat construit costă în jur de 500 euro, iar cea mai mică vilă se va vinde cu suma de 60.000 euro. "Nu-mi închipuiam că nu voi găsi 50 de viitori proprietari pentru tot atâtea loturi din cartier", mărturiseşte investitorul. El estimează demararea proiectului pentru toamna acestui an.
Afacerile rentează în Botoşani şi Galaţi
În schimb, municipiul Botoşani a început să fie interesant pentru investitori. Primele 14 vile din complexul Alfa Land sunt deja finalizate, alte zece urmând să fie predate până la sfârşitul acestui an. Gheorghe Ciubotaru, directorul general al companiei Electro Alfa International, firma care va dezvolta acest proiect, ne-a declarat că întregul cartier va cuprinde în final 188 de vile. "Preţurile de 600 euro/mp ale noilor locuinţe se justifică, chiar dacă sunt cu aproximativ 30% mai mari decât în cazul apartamentelor vechi de bloc. Cumpărătorul plăteşte aceşti bani şi pentru terenul de până la 1.000 mp, în funcţie de varianta pe care o alege", explică Ciubotaru. Investitorul vrea să mai construiască un bloc de locuinţe în centrul Botoşaniului, la anul.
şi la Galaţi, în zona Traian Nord, compania Vega 93 construieşte două ansambluri rezidenţiale care vor livra pe piaţa imobiliară 59 de case. Primele 20 de locuinţe sunt deja finalizate, restul urmând să fie predate la cheie până la sfârşitul anului, ne-a declarat Corneliu Istrate, directorul general al companiei Vega 93. Metrul pătrat construit costă 450 euro (fără TVA).
La Dunăre doar construcţii inginereşti
şi în sud-vestul Olteniei, situaţia stă asemănător, cel puţin în Drobeta Turnu-Severin, unde nu există niciun cartier nou construit. Investitorii din zonă spun că singurele afaceri imobiliare care rentează sunt halele industriale şi construcţiile inginereşti.
Întreprinzătorii nu se hazardează
"Investitorii care construiesc cartiere rezidenţiale într-un oraş mare nu îşi extind afacerile decât în alte oraşe de acelaşi rang. Practic, este vorba despre zonele în care se poate obţine profit", ne-a declarat Doinel Locic, managerul companiei Locic Imobiliare. "Investitorii mari nu se hazardează. Ei sunt pragmatici şi nu au în vedere decât activitatea economică din oraşul respectiv. Or, nimeni nu este interesat să construiasă apartamente într-o zonă cu putere de cumpărare redusă", explică analistul Radu Zilişteanu. În privinţa investiţiilor din oraşe mai mici, acestea sunt demarate de către întreprinzători locali, de regulă chiar din aceeaşi localitate.