Medvedev, Gazprom: România şi Bulgaria nu sunt competitori în proiectul South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Includerea României în proiectul gazoductului South Stream este posibilă, însă acest lucru nu înseamnă neapărat excluderea Bulgariei, a declarat vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, potrivit publicaţiei bulgare Standart, care citează agenţia ITAR-TASS.

„Ca urmare a propunerii venite din partea României, vom face o analiză tehnico-economică într-o primă fază, pentru a determina dacă participarea României în proiect este rezonabilă din punct de vedere economic. Abia apoi vom analiza ce înseamnă includerea României", a explicat oficialul Gazprom.

„Vor fi luaţi în calcul factori geologici, astfel că nu este cazul să alimentăm o rivalitate între Bulgaria şi România în privinţa participării lor în proiect", a adăugat Medvedev.

Declaraţia vine la o zi după ce preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a spus că South Stream şi-ar putea schimba traseul pentru a exclude Bulgaria, care, în opinia sa, a dezamăgit Rusia prin faptul că vrea să renunţe la proiecte în colaborare cu ruşii, cum ar fi oleoductul Burgas-Alexandropolis şi centrala nucleară din Belene.

South Stream ar urma să transporte gaze ruseşti în estul şi sudul Europei, traversând Marea Neagră şi ocolind Ucraina.

Gazprom analizează dacă este fezabil ca punctul de start al conductei terestre să fie în Bulgaria sau în România. O altă variantă luată în calcul este construirea unei ramificaţii din Bulgaria către ţara noastră.

Potrivit lui Alexei Miller, CEO Gazprom, o decizie privind traseul conductei va fi luată în această toamnă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite