Listarea Erste Bank întăreşte leul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile interbancare ridicate şi interesul pentru titlurile ce vor fi listate începând de mâine la BVB au apreciat moneda naţională. Pe de altă parte, ştirea privind inflaţia a avut un

Dobânzile interbancare ridicate şi interesul pentru titlurile ce vor fi listate începând de mâine la BVB au apreciat moneda naţională. Pe de altă parte, ştirea privind inflaţia a avut un efect minim asupra cursului de schimb.

În luna ianuarie, preţurile au crescut cu 0,86%. Analiştii au susţinut că amploarea creşterii inflaţioniste va fi în măsură să influenţeze evoluţia cursului de schimb în perioada imediat următoare. Potrivit prognozelor date de analişti, o rată a inflaţiei de peste 1% ar fi reprezentat un semnal negativ.

Acum, vestea privind inflaţia pe ianuarie a fost primită bine în piaţă. Sentimentul pro-leu s-ar putea relua, determinând o apreciere a leului.


În opinia analiştilor, o inflaţie lunară cuprinsă în intervalul 0,8-1%, în condiţiile actuale ale economiei româneşti, nu influenţează semnificativ opţiunile jucătorilor de pe piaţa valutară.


"Inflaţia a contat doar cinci minute"


După anunţarea valorii de 0,86% pentru luna ianuarie, cotaţiile cursului de schimb au început să crească, dar au revenit în scurt timp pe un trend de scădere. "Inflaţia a contat doar 5 minute", a declarat, pentru "Adevărul", Cătălin Măciucă, dealer la MKB Romexterra Bank.

În ceea ce priveşte cursul de referinţă de 3,6323 lei/euro, afişat ieri de Banca Naţională a României, acesta reflectă o nouă apreciere a monedei naţionale, a doua şedinţă de tranzacţionare consecutivă. Potrivit dealerului, leul a evoluat în ton cu monede din zona Europei Centrale şi de Est. În plus, există posibilitatea ca unii jucători de pe piaţa valutară să fie interesaţi să cumpere lei, pentru a putea achiziţiona titlurile Erste Bank ce urmează să fie listate mâine la BVB.

"Leul beneficiază în continuare de un diferenţial de dobândă foarte mare, generat de lipsa de lichiditate de pe piaţă. Acesta este un factor care sporeşte interesul pentru moneda naţională şi conduce la aprecierea leului", explică Măciucă. Rămâne de văzut cât timp dobânzile pe pieţele interbancare se vor menţine la niveluri atât de ridicate, cu mult peste dobânda de politică monetară afişată de BNR.

Pe data de 18 februarie, data scadentă a depozitului în valoare de 4,6 miliarde de lei atras de banca centrală cu puţin timp în urmă, ar trebui să asistăm la o injecţie de lei pe piaţă. Cu atât mai mult cu cât criza de lichiditate va face băncile mai reticente în a-şi plasa banii la BNR. Sub acest impuls, leul ar trebui să scadă uşor.

Pe perioada imediat următoare, trebuie să ţinem cont de cel puţin două premise de apreciere a leului. Este vorba nu doar de interesul pentru titlurile Erste Bank, ci şi despre licitaţia de certificate de trezorerie, care are loc astăzi. Astfel, cei care deţin valută vor fi tentaţi să vândă, pentru a plăti cu lei aceste titluri. (Alexandra Tămăşan)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite