Închirierile de case, businessul estival de la malul mării
0Trei luni pe an, proprietarii de case din localităţile de la malul Mării Negre se pot considera norocoşi. Închirierea locuinţelor pe toată durata sezonului estival este un business care aduce
Trei luni pe an, proprietarii de case din localităţile de la malul Mării Negre se pot considera norocoşi. Închirierea locuinţelor pe toată durata sezonului estival este un business care aduce profit maxim chiar şi celor care îşi declară veniturile din chirii la Fisc.
Călătorul abia sosit pe litoral este întâmpinat încă de la coborârea din tren de cei care fac afaceri imobiliar-turistice, an de an, fără a avea strategii de marketing ca la carte. Sunt suficiente cartoanele mari cu anunţuri de închiriere, ţinute la vedere, în ciuda faptului că mulţi nu deţin autorizaţii de la primărie. Aşa lucrează destui proprietari din judeţul Constanţa, fie că deţin o casă pe pământ ori un apartament în oraş. Tarifele pot fi negociate, chiria unei camere pornind de la 30 RON, în timp ce un preţ de 60 RON asigură şi accesul la bucătărie. Pentru cei care merg în vacanţă cu întreaga familie există varianta închirierii unui întreg apartament, cu sume cuprinse între 100 şi 150 RON. Practic, acestea sunt ofertele pentru clasa medie, ce aleg varianta mai ieftină de la particularii care i-au concurat dintotdeauna pe hotelieri. "Cele mai profitabile în vederea închirierii sunt însă apartamentele de lux din blocuri sau vile cu piscină, cu tarife de cel puţin 100 de euro/zi", ne-a declarat Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM).
Patronii din turism nu sunt îngrijoraţi
Potrivit datelor comunicate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa, 18.200 de contribuabili şi-au declarat, anul trecut, la Fisc veniturile obţinute din chirii. "Aceştia sunt proprietarii care îşi închiriază locuinţele pe termen lung. Numărul celor care fac afaceri doar pe durata verii sunt greu de estimat", este de părere preşedintele UNIM Constanţa. Reprezentanţii celor care fac afaceri în turism nu se declară însă îngrijoraţi de concurenţa particularilor. Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronale din Turismul Românesc, ne-a declarat că doar 1% din capacitatea totală de cazare de pe litoral, care însumează 150.000 de locuri, reprezintă închiriere "la negru" de către particulari.