Jeremy Clarkson, noi insulte la adresa românilor: „Le dau locuri de muncă, demnitate“. Ambasadorul Dan Mihalache: „stereotipuri fascistoide“
0Fostul star al emisiunii „Top Gear“, Jeremy Clarkson, cunoscut pentru comentariile jignitoare făcute la adresa românilor de-a lungul timpului, stârneşte noi controverse în noua sa emisiune, „The Grand Tour“, în care spune că le dă românilor „demnitate“ şi „locuri de muncă“, scrie Daily Star. Cuvintele sale au primit un răspuns tăios din partea ambasadorului român în Marea Britanie, Dan Mihalache.
Clarkson şi cei doi colegi din emisiunea „Top Gear“ au plecat anul trecut de la BBC după scandalul în care Clarkson a avut o altercaţie fizică cu unul dintre producători şi au creat „The Grand Tour“.
În cel de-al treilea episod al show-ului, filmat in Whitby, North Yorks şi difuzat pe platforma Amazon Prime, Clarkson controlează o „maşină fără şofer“, pe care susţine că a inventat-o, vorbind prin telefonul său mobil şi un difuzor. De fapt, în maşină este un om care o conduce după instrucţiunile primite de la Clarkson prin telefon.
Clarkson stă în partea de sus a masinii, un vechi rezervor septic, în timp ce co-prezentatorul Richard Hammond se vaită: „Oh, Doamne. E un om acolo“. Atunci Clarkson spune, referindu-se la vehiculul cu pedale fără şofer, că este pedalat de un „lucru“, adăugând că este un „lucru românesc”. Clarkson a „construit“ vehiculul pentru a ridiculiza maşina care se conduce singură de la Google.
El explică astfel că le-a oferit imigranţilor români de muncă, lăsându-i să testeze vehiculul. Clarkson, criticat în trecut pentru remarcile sale despre populaţia romă, a declarat însă că le-a dat românilor „demnitate“. El spune: „Furnizez locuri de muncă pentru noii veniţi în ţara noastră. […] Google foloseşte electronice pentru a le lua oamenilor locurile de muncă, însă acest vehicul îi dă omului un loc de muncă, acest lucru îi dă demnitate“. Clarkson încheie prin a spune: „Doamnelor şi domnilor, inginerie britanică - cu piese româneşti“.
Stereotipuri fascistoide
Fosta gazdă a „Top Gear“ a primit imediat critici. Comentariile sale din emisiune au fost etichetate „de prost gust“ de către organizaţiile de caritate pentru migranţi. Un purtător de cuvânt al Global Justice Now a spus: „Sună fără gust, genul de lucru care îl caracterizează pe Jeremy Clarkson“.
Jignirile sale au primit un răspuns şi din partea ambasadorului român în Marea Britanie, Dan Mihalache. El a numit glumele lui Clarkson „stereotipuri fascistoide“. Mihalache a precizat că Ambasada României la Londra va trimite o scrisoare de protest postului de televiziune, însă Amazon Prime, unde este difuzată emisiunea, nu este de fapt un post de televiziune, precum scrie ambasadorul, ci platformă de video on demand (VoD).
„Un nou caz al unui individ care recurge la stereotipuri fascistoide, din dorinta de a obtine audienta. Se pare că Jeremy Clarkson nu a învăţat nimic din anul pe care l-a petrecut pe tuşă şi revine în forţă cu acelaşi comportament. Pentru unii experienţa nu echivalează cu acumularea de înţelepciune. Dar, dacă putem să înţelegem frustrările personale ale unora, nu mai putem înţelege când astfel de comportamente sunt tolerate de redactori şi de public. Este regretabil că astfel de derapaje continuă să apară în spaţiul mediatic din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât relaţia reală dintre cele două state este de bună cooperare, inclusiv pentru prevenirea şi combaterea sclaviei moderne. Ambasada României la Londra va trimite o scrisoare de protest postului de televiziune“, a scris Dan Mihalache pe pagina sa de Facebook.
Jeremy Clarkson şi România
Jeremy Clarkson a luat România peste picior în nenumărate ocazii.
Clarkson este cunoscut pentru remarcile sale acide, aduse din 1998, când a început să prezinte „Top Gear“, emisiune transmisă pe BBC şi pe alte 100 de posturi în toată lumea.
Când Clarkson şi coprezentatorii săi, Richard Hammond şi James May, au vizitat zona rurală din România, realizatorul TV şi-a pus pe cap o pălărie, spunând că a intrat în ţara lui Borat, iar în prima emisiune transmisă după vizita în ţară, el şi-a justificat vestimentaţia. „Port această pălărie, deci ţiganii vor zice că sunt unul dintre ei. Ştiu că ei pot fi violenţi dacă nu le place înfăţişarea ta“, a explicat el. Apoi, s-a spălat pe faţă, spunând că a folosit apă revigorantă, cu iz comunist. Atunci, reprezentanţii Guvernului român i-au rugat pe producătorii emisiunii transmise pe BBC să şteargă remarcile negative aduse la adresa ţării.
Într-un articol, Jeremy Clarkson a criticat şi nordul Angliei, spunând despre şoferi că trebuie să se lupte pentru un loc de muncă cu „o jumătate de milion de Dacii înregistrate în străinătate, care sunt conduse de oameni care n-au mai văzut asfalt în viaţa lor şi care cred că limita de viteză este viteza maximă a maşinii lor este de vreo 70 de kilometri pe oră.“ Într-un editorial publicat în 2014 în „The Sunday Times“, starul britanic a făcut o recenzie foarte proastă maşinii noastre naţionale Dacia Logan. „N-am idee cine conduce o Dacia în Marea Britanie, dar presupun că sunt capabili să respire pe nas şi nu comunică prin sunete, ca animalele. Şi-atunci, cine şi cum s-o fi gândit să importe Loganul? Cred că erau conştienţi că un Renault antic, cu haine noi croite de cineva chior, nu va avea niciodată succes într-o ţară în care chiar există libertatea de alegere. Poate s-au gândit că-i va atrage pe imigranţii români, că le va aduce aminte de casă. Dar nici de asta nu sunt sigur. Pentru că atunci când îi vezi pe imigranţii ăia care îşi fac tabăra în fiecare noapte prin parcuri, care îşi fac pălării din pungi şi care mănâncă sandvişuri expirate în 2009, te gândeşti: cât de rea era viaţa lor în România dacă li se pare bun traiul de aici? În plus, cred că prioritatea lor ar fi nişte pălării bune, nu o maşină“, şi-a continuat el tirada.
Personalitate controversată, starul a fost implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului, mai ales din cauza unor comentarii rasiste sau jignitoare pe care le-a făcut în emisiunile sale.