BBC ar putea plăti despăgubiri de milioane pentru comentariile rasiste din emisiunea „Top Gear“. De la „ţiganii din România“ la „căzăturile din Asia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jeremy Clarkson, unul dintre prezentatorii emisiunii de succes „Top Gear“ ar putea fi acţionat în instanţă, pentru un comentariu rasist, lucru care ar putea costa postul BBC 1,8 milioane de euro.

Actriţa de origine indiană Somi Guha, care trăieşte la Londra, vrea să acţioneze în instanţă postul TV după ce Clarkson a folosit în emisiune cuvîntul „slope“, care se poate traduce prin pantă, dar care are şi un sens denigrator pentru o persoană de descendenţă asiatică (căzătură).

Într-una dintre ediţiile emisiunii, filmată în Thailanda, Clarkson şi cei doi colegi ai săi, Richard Hammond şi James May, construiesc un fel de pod peste un râu. „E o pantă/căzătură acolo“, spune Clarkson în timp ce un bărbat asiatic se afla pe pod.

Actriţa Somi Guha susţine că remarca realizatoului TV înseamnă discriminare, iar dacă acesta nu-şi va cere scuze şi dacă postul BBC nu va anula această ediţie a emisiunii, îi va acţiona în instanţă. Daunele morale s-ar putea ridica la 1 milion de lire sterline (1,8 milioane de euro).

Aceasta nu este prima dată când BBC are probleme din cauza comentariilor denigratoare făcute de realizatorii show-ului „Top Gear“. În 2011, Richard Hammond, care compara maşinile dintr-o ţară cu locuitorii ţării respective, i-a jignit pe mexicani: „Maşinile mexicane sunt leneşe, incapabile, au flatulenţe şi «adorm» sprijinite de gard, uitându-se la un cactus, în timp ce poartă o pătură c-o gaură în ea pe post de haină“. Clarkson a completat, spunând că ambasadorul mexican la Londra nu va face o plângere, pentru că în timpul emisiunii va sforăi în faţa televizorului.

Totuşi, la vremea respectivă, ambasadorul mexican în Marea Britanie a făcut o plângere oficială către BBC, în care a solicitat ca prezentatorii să-şi ceară scuze pentru atitudinea bigotă.

considera România „ţara lui Borat“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite