Regizorul Mircea Mureşan a primit titlul de cetăţean de onoare al Judeţului Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Mureşan
Mircea Mureşan

Legendarul regizor de film Mircea Mureşan, în vârstă de 88 de ani, a primit titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu”, pentru contribuţia deosebită la promovarea prestigiului judeţului. precum şi pentru bogata activitate desfăşurată în domeniul arte cinematografice.

Mircea Mureşan s-a născut la data de 11 noiembrie 1928 în Sibiu. După ce termină cursurile Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, este admis la Institutul de Artă Cinematografică, clasa „Regie de film”, institut ce îl termină în anul 1955. Este repartizat la studioul cinematografic Bucureşti unde îşi începe activitatea de regizor. Astăzi, după mai bine de 60 de ani de carieră, în CV-ul său se găsesc nenumărate filme documentare, artistice şi seriale de televiziune pe care la regizat sau la care a colaborat şi care sunt adevărate repere pentru cinematografia românească.

Îşi începe activitatea ca regizor asistent la filmul „Moara cu noroc”, iar printre filmele la care Mircea Mureşan semnează regia se numără „Partea ta de vină” (1963), „Baltagul” (1969), „Asediul” (1970), „Ion - Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1980), ecranizare după romanul lui Liviu Rebreanu, „A doua cădere a Constantinopolului” (1994). În anul 1965 regizează „Răscoala”, filmul, premieat la Cannes un an mai târziu şi care îl va consacra. 

De asemenea, Mircea Mureşan este şi regizorul unor seriale de televiziune de un real succes, „Toate pânzele sus” (1977) respectiv „Lumini şi umbre” (1980-1981). Un documentar de referinţă pentru cariera sa este lungmetrajul „Lunga noapte de şase ani” (1970), având ca subiect cel de-al Doilea Război Mondial, interzis de cenzura comunistă. Regizorul nu uită niciodată Sibiul în multe dintre realizările sale cinematografice Mircea Mureşan folosindu-se de superbele peisaje din zona Sibiului. A revenit aici ori de câte ori a avut ocazia. 

O producţie emblematică în acest sens la care a semnat atât regia cât şi scenariul este „Întoarcere la dragostea dintâi”, filmată la Sibiu şi Poiana Sibiului în anul 1981. Multe dintre filmele sale au fost premiate la diverse festivaluri naţionale şi internaţionale cum sunt cele de la Cannes, New Delhi, Tokyo, Cairo, sau Moscova. De altfel, pentru serviciile aduse cinematografiei româneşti Mircea Mureşan a fost distins cu „Ordinul Muncii”, „Ordinul meritul cultural şi serviciul credincios în grad de cavaler”, iar în anul 2013 i-a fost conferit şi titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu”. 

Muresan

„Nu am cuvinte să vă mulţumesc. Sunt un sibian născut şi făcut. Mama mea este din Răşinari. Mi-am petrecut anii copilăriei, vacanţele, la Răşinari. Am avut prieteni buni la Poiana Sibiului, veneam în fiecare vară la ei. Am făcut filmul ‹Ion› la Fântânele.  Superb oraş , cu oameni minunaţi. Să ştiţi că-l consider filmul meu cel mai reuşit”, a spus Mircea Mureşan, vizibil emoţionat. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite