Nominalizări Oscar 2017: cele mai mari surprize şi nedreptăţi. Academia i-a exclus pe „veterani“, dar a făcut dreptate actorilor de culoare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nominalizările la Oscar 2017 au confirmat câteva dintre predicţiile criticilor, dar au oferit şi surprize atât frumoase, cât şi nedrepte. În mod absolut previzibil, musicalul „La La Land“ a fost „răsfăţatul“ membrilor Academiei Americane de Film, primind cele mai multe nominalizări, în timp ce actriţa Amy Adams, considerată una dintre marile favorite, a fost trecută cu vederea pentru interpretarea din „Arrival“.

Lungmetrajul „La La Land“, un tribut muzical adus Epocii de Aur de la Hollywood, a egalat recordul de nominalizări la Oscar primite de un singur film (14), deţinut ex aequo de peliculele „Titanic“ (1997) şi „All About Eve“ (1950), ambele învingătoare la categoria Cel mai bun film, ceea ce înseamnă că musicalul este principalul favorit în cursa Oscar 2017. Lista completă a nominalizărilor Oscar 2017.

În paşi de dans spre Oscar 2017

Un film de dragoste plin de culoare, „La La Land“ are şansa să-l transforme pe Damien Chazelle (32 de ani) în cel mai tânăr regizor laureat cu Oscar şi le-a adus actorilor Emma Stone şi Ryan Gosling nominalizări la categoriile de interpretare. „La La Land“, un tribut adus musicalurilor create de Vincent Minnelli şi Jacques Demy, reprezintă în acelaşi timp o raritate, deoarece este singurul lungmetraj „optimist“ din categoria Cel mai bun film.

Oscar 2017 face dreptate cineaştilor de culoare

Notabil este faptul că Academia Americană de Film americană, instituţia care decernează premiile Oscar, pare să-şi fi învăţat lecţia după valul de critici dure înfruntat în ultimii doi ani din cauza lipsei de diversitate rasială în ceea ce priveşte artiştii nominalizaţi şi membrii ei cu drept de vot.

Trei producţii despre viaţa oamenilor de culoare din America – „Fences“, „Hidden Figures“ şi „Moonlight“ – sunt nominalizate la Oscar 2017 pentru Cel mai bun film. Şapte actori de culoare – Denzel Washington şi Viola Davis („Fences“), Miahershala Ali şi Naomie Harris („Moonlight“), Octavia Spencer („Hidden Figures“), Ruth Negga („Loving“) şi Dev Patel („Lion“) – se numără printre cei 20 de interpreţi nominalizaţi la Oscar 2017. Mai mult, în premieră, Davis, Harris şi Spencer formează trio-ul artiştilor de culoare nominalizaţi în acelaşi an la aceeaşi categorie – Cea mai bună actriţă în rol secundar.

De asemenea, trei dintre cele cinci documentare – „13th“, „I Am Not Your Negro“ şi ”O.J.: Made in America“ – abordează chestiunea inegalităţilor rasiale şi sunt regizate de cineaşti de culoare.

Mel Gibson, din nou în graţiile Hollywood-ului

O altă veste importantă este că Mel Gibson, care a câştigat Oscarul pentru regie în urmă cu 21 de ani, pentru „Braveheart“, iar apoi a fost boicotat de majoritatea oamenilor din industria cinematografică din cauza unor comentarii anitsemite şi sexiste, a revenit în lumina reflectoarelor. Hollywoodul a arătat lumii întregi că l-a iertat, starul fiind nominalizat din nou pentru drama de război „Hacksaw Ridge“, producţie ce a primit alte cinci nominalizări la Oscar 2017, inclusiv la categoriile Cel mai bun film şi Cel mai bun actor în rol principal (Andrea Garfield). Cel mai probabil, Gibson nu va câştiga prestigioasa statuetă, însă cel puţin scapă de titlul de persona non grata a Cetăţii Filmului.

Meryl Streep, un nou record

„La La Land“ nu a furnizat singurul record în urma anunţului nominalizărilor la Oscar 2017. Academia Americană de Film îşi continuă „idila“ cu Meryl Streep, care a primit cea de-a 20-a nominalizare din carieră, stabilind un nou record în domeniu. Actriţa „preferată“ a preşedintelui SUA Donald Trump a fost nominalizată pentru rolul unei cântăreţe afone din filmul „Florence Foster Jenkins“, însă există voci care susţin că unul dintre principalele motive pentru care a intrat în cursă este discursul anti-Trump de impact pe care l-a ţinut în cadrul galei Globurile de Aur 2017.

Una dintre cele mai mari dezamăgiri oferite de nominalizările la premiile Oscar 2017 a fost excluderea actriţei americane Amy Adams din cursa pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. De cinci ori nominalizată la Oscar, Amy Adams era favorită pentru a intra şi în cursa de anul acesta pentru apreciatul rol din filmul SF „Arrival“, interpretare pentru care a primit nominalizări la Globurile de Aur 2017, BAFTA 2017, SAG şi Critics Choice. În ciuda faptului că lungmetrajul a primit opt nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun film, Adams a pierdut şansa la o nominalizare în favoarea actriţelor Isabelle Huppert, Ruth Negga, Natalie Portman, Emma Stone şi Meryl Streep.

Printre starurile omise de Academie se numără Tom Hanks („Sully“), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins“) şi Annette Bening („20th Century Women“). În plus, una dintre alegerile neaşteptate a fost la categoria Cel mai bun actor în rol secundar: pe lângă previzibilele nominalizări ale actorilor Miahershala Ali („Moonlight“), Jeff Bridges („Hell or High Water“), Dev Patel („Lion“) şi Lucas Hedges („Manchester by the Sea“), al cincilea nu a fost Aaron Taylor-Johnson, care a câştigat recent Globul de Aur şi a fost nominalizat la BAFTA pentru rolul din „Nocturnal Animals“, ci colegul său, Michael Shannon, care a fost aproape în totalitate trecut cu vederea în circuitul premiilor.

În ciuda laudelor, proiectul lui Pablo Larrain „Jackie“, centrat pe viaţa celebrei Jacqueline Kennedy  de după asasinarea soţului ei, a ratat o nominalizare pentru Cel mai bun film, însă i-a adus una actriţei Natalie Portman.

„Veteranii“ Hollywood-ului, excluşi de la Oscar 2017

În urmă cu doi ani, „veteranul“ Clint Eastwood îşi făcea intrarea în sezonul premiilor hollywoodiene cu „Lunetistul american/ American Sniper“, însă nu s-a bucurat de un asemenea noroc şi la Oscar 2017 şi „Sully“ a fost lăsat aproape complet pe dinafară, cu doar o nominalizare (Cel mai bun montaj de sunet), deşi cineastul este un favorit al Hollywoodului şi l-a avut pe apreciatul Tom Hanks în rolul principal.

În ultimii 16 ani, singurul film al lui Martin Scorsese care nu a reuşit să obţină o nominalizare pentru Cel mai bun film a fost „Shutter Island“. Ei bine, putem adăuga pe listă şi „Silence“, o dramă biblică în care reputatul regizor a investit 30 de ani, dar acest aspect nu pare să-i fi impresionat prea tare pe membrii Academiei, care i-au oferit o singură nominalizare, pentru Cea mai bună imagine.

Deşi Denzel Washington are deja un Oscar pentru interpretare, nu-l va primi prea curând pe cel pentru regie. Chiar dacă munca la adaptarea cinematografică a piesei lui August Wilson, „Fences“, i-a fost recunoscută prin nominalizări la Globurile de Aur 2017, SAG şi Critics Choice, Academia nu l-a inclus pe lista pentru Cel mai bun regizor, deşi filmul său a primit patru nominalizări, inclusiv pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar (Viola Davis) şi Cel mai bun actor în rol principal, chiar Washington.

Din punctul de vedere al încasărilor, lista de nominalizări la Oscar din 2017 este dominată de filme mici, în spiritul celor aparţinând cinematografiei independente, şi de drame. Aşa se face că blockbuster-ul cu supereroi „Deadpool“ a fost respins, deşi s-a bucurat de un parcurs foarte bun în circuit, câştigând nominalizări la PGA, WGA, Globurile de Aur şi Critics Choice. În mod ironic, „Suicide Squad“, un succes de casă, dar criticat de cineaşti, a reuşit să se strecoare în cursa Oscar 2017 cu o nominalizare pentru Cel mai bun machiaj.

De asemenea, o absenţă notabilă din rândul nominalizaţilor este animaţia „Finding Dory“, care a fost unul dintre lungmetrajele cu cele mai mari încasări din 2016, dar şi o producţie extrem de apreciată de criticii de specialitate.

Cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar, prezentată de Jimmy Kimmel, va avea loc pe 26 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite