Vara... HAHVAHD!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru o clipă, lăsăm în tonurile sepia sobre şi respectuoase ale celebrităţii consacrate nume precum Seamus Heaney (literatură, 1995), Amartya Sen (economie, 1998), James Watson (medicină, 1962), ori restul de 44 de laureaţi Nobel ai Universităţii Harvard. Acum e vară, iar "vara Harvard" înseamnă, în două din ipostazele sale cele mai strălucitoare, turism academic de clasă şi... cursuri adevărate pentru liceeni!

Cine sunt cei 47? Iată-i, dacă vă interesează: http://www.harvard.edu/nobel-laureates.

Au mai trecut pe aici, şcolindu-se în decursul timpului, şi 30 de şefi de state: http://www.harvard.edu/nobel-laureates

Dar, cum spuneam, nu renumele Harvard de mult recunoscut la scară globală e subiectul textului meu. Nici măcar capitalizarea corporaţiei, acum în valoare de 30,7 miliarde de dolari; http://www.hmc.harvard.edu/about-hmc/index.html).

Acum e vară – yeeey!... Iar “vara Harvard” înseamnă, în două din ipostazele sale cele mai strălucitoare, turism academic de clasă şi... cursuri “adevărate” (I mean, ”real Harvard courses” – wooow!...) pentru... liceeni din toată lumea! Le luăm pe rând, punctându-le mai degrabă atmosfera decât documentând-le statistic. Vă puteţi delecta cu toate datele pe care le consideraţi relevante citindu-le din cărţi ori de pe net, accesând inclusiv site-urile pe care vi le sugerez eu însumi, în această succintă cronică subiectivă, căreia în vara 2013 i-am adăugat al cincisprezecelea an de când o scriu în suflet. Aşa mi-a fost dat, să devin parte dintr-o fabuloasă aventură umană şi profesională, despre care încă nu m-am dumirit pe deplin ce am făcut ca să o merit – mare cât lumea şi, poate, mai mare decât ea, cum mi-a ea fost dăruită...

Aş spune că universul Harvard are, în fapt, două inimi ce bat simultan, rezonant: Harvard Yard (http://en.wikipedia.org/wiki/Harvard_Yard) şi Harvard Square (http://www.harvardsquare.com/) Prima inimă înseamnă punctul de pornire, la 1636, pentru ceea ce avea să devină peste secole prima universitate din lume. A doua inimă dă pulsul vieţii comunităţii Cambridge, MA, în ansamblul său, definind "centrul universului" unui microcosmos cosmopolit şi pitoresc, în care pare că toate seminţiile globului şi toate breslele imaginabile ale artiştilor de stradă – saltimbanci, pictori, magicieni, dansatori, şahişti, mimi, cântăreţi... - şi-au desemnat în parte câte un mesager, al cărui consemn de prezenţă e cât se poate de simplu: 24/7.

În acest Babilon multicolor, turismul cu ţintă fixă pe numele său Harvard înseamnă sarea şi piperul de zi cu zi în bucatele de soi ale acestor meleaguri academice, la ora lor estivală. E un joc cât se poate de inteligent, evident win-win, între Universitate şi miile de curioşi descinşi din zecile de autocare adăstate cuminţi, zilnic din faptul dimineţii până în cel al serii, pe lângă trotuarele în lungul cărora au voie să parcheze. Pe de o parte, satisfacerea apetenţei nestăvilite de a vedea cu propriii ochi şi a atinge cu propriile mâini şi suflete o câtime, sau mai multe, din faima despre care doar au citit ori au auzit până acum. La schimb, promovarea intensă a campusului şi a programelor de studii, deloc ieftine, pentru viitoarele serii de zeci de mii de aplicanţi anual (competiţia e cât se poate de adevărată: 5,79% rată de admitere în 2013, cu 35023 aplicaţii primite şi 2029 studenţi acceptaţi; http://articles.washingtonpost.com/2013-04-01/local/38179814_1_students-harvard-university-columbia-college)

O notă distinctă, de cea mai nonconformistă şi tinerească nuanţă imaginabilă, în disponibilitatea acestei comunităţi academice de a se face cunoscută lumii şi cu mijloacele turistice, o poartă cu sine echipa... HAHVAHD – da-da, aţi citit corect: HAHVAHD! Ghizii, http://www.harvardtour.com/meet-the-guides/, douăzeci la număr, sunt tineri studenţi gata să ofere celor interesaţi, evident,... The Best Tour of Harvard!

Ce arată ei lumii? Iată ce: http://www.harvardtour.com/time-line/ Nu au nevoie de megafoane. Graseind deliberat şi hilar numele Almei Mater, strigă din toţi rărunchii ani, dormitoare, nume, înălţimi, lungimi, tablouri, cărţi şi câte şi mai câte!... Declamă într-o clipă istorii fabuloase ascunse în ziduri seculare şi porţi ferecate cu taine doar de ei ştiute!... Şi, mai presus de toate, revarsă peste lume, din prea-plin, în fiecare clipă, bucuria lor de a trăi – viaţa adevărată, stenică, forţa de nestăvilit a vârstei lor minunate, când nu doar că deja au atins stelele, dar chiar le ţin de-a binelea în palme, şi în inimile lor de aur. Viaţa lor? Vraja unui cuvât unic: HAHVAHD - http://www.harvardtour.com/home/!...

Pe un nivel de vârstă încă mai proaspăt decât protagoniştii paragrafului precedent şed liceeni norocoşi de pe întreg mapamondul, admişi... la Harvard, de bună seamă – yeeey!... Vorbim de un excelent program de vară, http://www.summer.harvard.edu/programs/secondary-school, în cadrul căruia adolescenţii interesaţi pot urma fie două cursuri a câte 4 credite fiecare, fie un curs de 8 credite. Paleta temelor este largă, http://www.summer.harvard.edu/programs/secondary-school/academics/courses, iar numărul cursurilor oferite depăşeşte două sute - la fel de multicolore precum strălucitoarea diversitate multiculturală a mini-studenţilor: neurobiologie; drept şi psihologie; teatru; analiză matematică de mai multe variabile; relaţii internaţionale; ascuţime a minţii (wit) şi umor; construcţie de website-uri dinamice; atelier Shakespeare... Mai doriţi? Dacă da, iată: http://www.summer.harvard.edu/programs/secondary-school/academics/courses/course-search

... Şi, din nou, alte cohorte de (aproape) copii, înveselind bătrânul Yard în lung şi-n lat cu preocuparea lor gureşă de a fi la înălţimea "colsalei" provocări academice, toţi în braţe cu laptop-uri, ori notebook-uri, ori fel şi fel de cărţi-caiete, învăţând pe viu să devină studenţi de-adevăratelea şi să-şi intre în pâine pe bune, peste un an sau doi... De multe ori am traseu comun cu pâlcuri de-alde ei, aleator compacte ori răzleţe, şi, văzându-i, mă bucur eu însumi, ca un copil, de bucuria de pe chipurile lor senin-concentrate, ce trădează imediat calitatea de peste ani a roadelor de soi, crecute din vlăstarele care acum îşi trag hrana din cea mai vestită "grădină academică" a lumii.

...Involuntar, îmi vin în minte două versuri dintr-o poezie pe care am scris-o cu douăzeci de ani buni în urmă: caut pictori care vor fi descântat / florile cu nume de dimineaţă... Acum, în sufletul meu locul pictorilor e luat de studenţii şi liceenii despre care tocmai aţi aflat: Iar în locul florilor cu nume de dimineaţă, aşez cu graţie o superbă stare de spirit: vara Harvard!...

P.S. Need more? Then check this out, and meet... The Kroks! http://www.kroks.com/about/ – cel mai vechi grup vocal a capella al Universităţii Harvard. Vă doresc vizionare şi, mai ales, audiţie cât se poate de plăcute!... :-)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite