Alegeri prezidenţiale 2014. LSRS a depus o petiţie la Ministerul Afacerilor Externe în care semnatarii cer suplimentarea secţiilor de votare din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor şi Absolvenţilor Români) au depus, luni dimineaţă, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o petiţie pentru respectarea dreptului la vot atât în ţară cât şi în străinătate.

Prin petiţia semnată de peste 4.000 de persoane, LSRS şi Fundaţia C.A.E.S.A.R. solicită Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Biroului Electoral Central (BEC) şi tuturor celorlalte instituţii abilitate ale Statului Român să dispună de urgenţă adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru ca toţi cetăţenii României cu drept de vot să îşi poată exercita acest drept garantat prin Constituţie, indiferent dacă aceştia se află în ţară sau în străinătate, se arată într-un comunicat de presă LSRS.

Astfel, pentru o desfăşurare mai bună a procedurii de votare în data de 16 noiembrie, semnatarii petiţiei solicită următoarele:

1. Suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate conform şi proporţional cu numărul de cetăţeni români cu drept de vot din fiecare comunitate. De asemenea, ei solicită să se facă publică, în cel mai scurt timp posibil, lista completă a secţiilor de votare.

2. Suplimentarea personalului din secţiile de votare pe baza unor estimări realiste ale prezenţei la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin şi având în vedere probabilitatea mare ca numărul alegătorilor să crească în cel de-al doilea tur de scrutin. LSRS îşi exprimă în continuare disponibilitatea de a participa prin observatori neutri la buna desfăşurare a procesului electoral.

3.  Să se acţioneze nu doar în litera, ci şi în spiritului Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. Tuturor cetăţenilor români care se află la secţiile de votare la ora 21:00, indiferent dacă se află fizic „în sala de vot” sau aşteaptă la coadă, trebuie sa le fie permis exercitarea dreptului constituţional de a-şi exprima opţiunea electorală.

Reacţia românilor de la Universitatea Cambridge 

Şi reprezentanţii Societăţii Românilor de la Cambridge au reacţionat la cele întâmplate duminică la votul în diasporă.

„Duminica aceasta am fost extrem de dezamăgiţi de modul în care autorităţile din România înţeleg democraţia. În încercarea de a schimba ceva în bine în ţara noastră, mulţi dintre membrii Cambridge Romanian Society au mers la Londra pentru a vota, convinşi că ne facem datoria de cetăţeni. Am stat in general peste 3 ore la coada, mulţi nereuşind sa voteze nici măcar după 6 ore.

Din cauza personalului extrem de redus şi a numărului mic de secţii, cozile începute de dimineaţă au crescut de-a lungul zilei, la închiderea urnei mii de oameni rămânând pe afară, umiliţi. Pe lângă aceştia, au mai fost foarte mulţi care au fost descurajaţi de cozile uriase.

Dorim să le amintim celor responsabili că prin modul în care organizează secţiile de votare din diaspora ei încalcă unul din drepturile fundamentale, dreptul la vot.

Sperăm că pentru turul 2 al alegerilor se vor organiza mult mai multe secţii de votare şi va fi mult mai mult personal pentru a asigura dreptul la vot al fiecărui român din afara ţării care doreşte să şi-l exercite, şi că pentru următoarele alegeri se va putea vota prin corespondenţă. Altfel, ne vom adânci convingerea că electoratul este considerat doar o masă de manevră cu care se poate face orice”, este mesajul postat de aceştia pe pagina de Facebook.

Tinerii români cer acces liber la vot în 16 noiembrie

Şi Consiliul Tineretului din România (CTR) le cere public autorităţilor române să asigure buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din 16 Noiembrie şi atrage atenţia asupra faptului că neregulile de tipul celor constatate Duminică afectează legitimitatea rezultatelor, încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi prestigiul internaţional al ţării.

”În 2 noiembrie, tinerii români au dat un semnal că le pasă de viitor şi doresc să-şi manifeste dreptul constituţional de a vota, participând în procent mare la vot. Atât în ţară, cât mai ales în străinătate, mii de tineri s-au deplasat uneori zeci şi sute de kilometri pentru a îşi exercita acest drept. Cu toate acestea, foarte mulţi dintre ei nu au reuşit să voteze”, se arată într-un comunicat de presă.

Aceştuia susţin că au primit la rândul lor nenumărate semnale de la tinerii români, din ţară şi de afară, nemulţumiţi că nu au putut să-şi exercite dreptul la vot, şi arată că sunt probleme ce trebuie rezolvate până la turul II: ”numărul prea mic de cabine de vot, lipsa formularelor tipizate, neacceptarea completării în afara secţiilor de votare a declaraţiilor pe propria răspundere referitoare la votul multiplu şi respingerea dreptului cetăţenilor care nu au intrat în secţia de votare până la ora 21:00 de a îşi exercita acest drept, chiar dacă stătuseră până în acel moment la coadă ore în şir”.

„Nu putem să acceptăm ca oameni care au ajuns la urne din timp să nu poată vota deloc sau să fie nevoiţi să stea ore întregi la coadă. Dreptul de vot trebuie garantat, iar autorităţile au datoria de a lua măsurile necesare pentru ca în 16 Noiembrie să nu mai apară probleme de genul celor de Duminică. Sperăm ca asumările făcute după apariţia în Mass Media a problemelor din 2 noiembrie să fie puse în practică şi să avem un tur doi de scrutin fără evenimente neplăcute!”, a declarat Mihai Dragoş, preşedinte CTR.

Umilinţă, cuvântul rostit în diasporă după primul tur

Românii din diaspora au trebuit să aştepte chiar şi patru ore pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. „Aşa suntem umiliţi“, ne-a transmis unul dintre românii care a stat la coadă la Consulatul din Munchen ca să îşi aleagă preşedintele. Timpul de aşteptare a fost la fel de îndelungat şi în Franţa, Marea Britanie sau Italia. Pentru scrutinul din 2 noiembrie s-au tipărit 600.000 de buletine de vot, care au fost distribuite în 294 de secţii.

Însă, oficialii de la BEC au anunţat luni seară că votarea în secţiile de votare din străinătate nu va putea fi prelungită după ora 21.00 şi că vor putea vota după această oră numai alegătorii care se află în secţie, nu cei aflaţi la cozi, afară.

Cozile uriaşe de la secţiile de vot de peste hotare i-au scandalizat atât pe cetăţenii români din diaspora, cât şi pe cei aflaţi în ţară. Oamenii au aşteptat şi până la 4 ore pentru a putea vota, iar mai multe secţii au rămas fără formulare sau chiar cu ştampile în minus pe parcursul programului. 


Alegeri prezidenţiale 2014: Studenţii din străinătate cer sancţiuni pentru blocarea votului în diasporă

Umilinţa românilor din diaspora: la Paris, Londra şi Munchen se aşteaptă şi câte patru ore pentru a vota

Protestul de la sediul MAE s-a încheiat. Manifestanţii au fost îndemnaţi să reia acţiunea luni

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite