Alegeri prezidenţiale 2014: Studenţii din străinătate cer sancţiuni pentru blocarea votului în diasporă

0
0
Mii de români nu au mai apucat să voteze în diaspora   FOTO: LSRS
Mii de români nu au mai apucat să voteze în diaspora   FOTO: LSRS

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) face apel la autorităţi să evalueze obiectiv şi în regim de urgenţă modul în care s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidenţiale în afara graniţelor şi creşterea numărului de secţii de votare pentru turul II, din 16 noiembrie. Aceştia cer sancţionarea vinovaţilor, după ce mii de români au reclamat că nu au putut vota la turul I de la alegerile prezidenţiale 2014.

UPDATENumărul cabinelor de vot la secţiile din străinătate ar putea fi suplimentat pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, iar declaraţia pe propria răspundere pentru persoanele care votează în alte localităţi decât cele de domiciliu va putea fi descărcată online, persoanele în cauză trebuind doar să o semneze în secţie.

Măsurile vor fi dispuse marţi de Biroul Electoral Central (BEC) şi vor viza eventuala creştere a numărului cabinelor de vot şi suplimentarea personalului din secţiile de vot şi consulate, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat la Ministerul de Externe.

LSRS şi Fundaţia Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (CAESAR) şi-au exprimat, într-un comunicat de luni, "profunda indignare şi îngrijorare faţă de modul în care s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie".

Liga susţine că a primit numeroase sesizări din partea membrilor şi voluntarilor din toată lumea cu privire la organizarea deficitară a procesului de votare. 

Considerăm că este dincolo de orice limită de admisibilitate ca mii de cetăţenii ai României să nu îşi poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat şi decent oriunde s-ar afla. Mii de români care s-au prezentat la urne nu au reuşit să îşi exprime opţiunea de vot din cauza organizării defectuoase a procesului electoral", se arată în comunicat.

Potrivit celor două organizaţii, dreptul la vot este garantat prin Constituţie tuturor cetăţenilor României, iar încălcarea lui "este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept şi principiilor democratice pe care România le-a câştigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol". 

Analiză pe votul din diasporă şi aplicarea de sancţiuni

"Facem pe această cale un apel către toate instituţiile abilitate să facă de urgenţă o evaluare obiectivă a cauzelor situaţiilor create în întreaga lume şi să prezinte publicului larg, în termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicităm totodată ca cei responsabili să fie traşi la răspundere în cel mai scurt timp, conform legilor în vigoare", arată reprezentanţii LSRS în comunicat.

Organizaţiile mai cer ca pentru al doilea tur al alegerilor fiecare secţie de votare să prezinte o evaluare realistă a prezenţei la vot din 2 noiembrie.

Mai multe secţii de votare în turul II

De asemenea, ei cer să suplimenteze personalul şi resursele aferente procesului electoral, astfel încât fiecare cetăţean român să îşi poată exercita dreptul la vot cât mai aproape de comunitatea unde se afla.

"Totodată, solicităm Ministerului Afacerilor Externe şi instituţiilor abilitate să suplimenteze numărul secţiilor de votare din străinatate şi să facă publică, cu cel puţin o săptămână înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, lista completă a secţiilor de votare. În calitate de observatori neutri şi imparţiali, ne angajăm să sprijinim în continuare şi prin toate demersurile posibile organizarea acestor alegeri şi să monitorizam atent desfăşurarea lor", mai arată comunicatul oficial de luni.

Protest anunţat în Paris

Un anunţ de mobilizare pentru o nouă adunare luni, la ora 18.00, în faţa Ambasadei României din Paris, a fost lansat pe pagina de Facebook a organizaţiei LSRS Paris, pentru a demonstra oficialilor că tinerii de duminică seară veniţi la Paris să voteze nu au fost aduşi cu autobuzele.

„Haideţi azi la ora 18:00 in fata Ambasadei Romaniei !!!Haideti sa le aratam ca nu am fost adusi cu autobuzele !!! Haideti sa le aratam ca putem sa ne mobilizam doar pentru ca vrem o schimbare !!!!
Nu imi place sa fac declaraţii cu culoare politica si nu am sa spun nimic despre incopetenta dumneavoastra. Insa ce pot sa spun este ca nu ati facut un calcul simplu. "spre deosebire de 2009" numarul romanilor din Paris s-a inzecit. Suntem mai bine de 400.000 de romani in Franta si peste 200.000 in jurul Parisului. Acum 5 ani de zile nu eram atat de multi. Ce ati vrea ? Sa ne cerem scuze ca suntem mai multi ? Si totusi....cei care erau si cei care suntem aici, la Paris, vrem sa votam. Vrem ca tara noastra sa o duca mai bine. Vrem sa ne intoarcem, dar nu la mizeria actuala si la oameni care fac declaratii ca si dumneavoastra”, scrie o româncă stabilită în Franţa.

”Oameni adusi cu autobuzele ? Oamenii sunt veniti din CONSTIINTA si PASIUNE si IUBIRE pentru Romania! Va invit cu mare placere sa veniti la Paris pentru turul 2 . Aveti cazare si mancare la mine in apartament daca e nevoie. Va platesc si biletul de avion, doar sa veniti sa vedeti flacara de speranta si dorinta de vot din ochii miilor de oameni care vin sa voteze la Paris. E frumos ! E minunat sa vezi atat de multi romani care vor sa aiba ceva de spus privind modul in care este condusa tara noastra....si asta chiar daca suntem la mii de kilometri departare. Nu asta ne impiedica sa facem ceva pentru romani si pentru Romania. Voi ne impiedicati sa facem asta !”, a mai scris aceasta.

Umilinţă, cuvântul rostit în diasporă după primul tur

Românii din diaspora au trebuit să aştepte chiar şi patru ore pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. „Aşa suntem umiliţi“, ne-a transmis unul dintre românii care a stat la coadă la Consulatul din Munchen ca să îşi aleagă preşedintele. Timpul de aşteptare a fost la fel de îndelungat şi în Franţa, Marea Britanie sau Italia. Pentru scrutinul din 2 noiembrie s-au tipărit 600.000 de buletine de vot, care au fost distribuite în 294 de secţii.

Însă, oficialii de la BEC au anunţat luni seară că votarea în secţiile de votare din străinătate nu va putea fi prelungită după ora 21.00 şi că vor putea vota după această oră numai alegătorii care se află în secţie, nu cei aflaţi la cozi, afară.

Cozile uriaşe de la secţiile de vot de peste hotare i-au scandalizat atât pe cetăţenii români din diaspora, cât şi pe cei aflaţi în ţară. Oamenii au aşteptat şi până la 4 ore pentru a putea vota, iar mai multe secţii au rămas fără formulare sau chiar cu ştampile în minus pe parcursul programului. 

Proteste în Bucureşti

Pentru a veni în sprijinul diasporei, comunitatea de pe Facebook „Uniţi Salvăm” a organizat un protest spontan la sediul Biroului Electoral nr. 48, care se ocupă de votul în străinătate.

Mai mult, luni seară, activiştii din „Uniţi Salvăm” au organizat şi un protest spontan în faţa sediului MAE, de pe Strada Aleea Alexandru nr.31 (clădirea Eminescu), Sector 1, cerând prelungirea votului până când toţi cetăţenii români care erau la cozi să apuce să voteze. 


Pe aceeaşi temă:

Umilinţa românilor din diaspora: la Paris, Londra şi Munchen se aşteaptă şi câte patru ore pentru a vota

Protestul de la sediul MAE s-a încheiat. Manifestanţii au fost îndemnaţi să reia acţiunea luni

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite