VIDEO EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 Subiectele de la Matematică şi rezolvarea lor, în exclusivitate la Adevărul Live
0Subiectele primite de elevi la ultima probă de la Evaluarea Naţională 2013, cea la Matematică, care a început astăzi la ora 9.00, au fost discutate şi rezolvate la Adevărul Live, alături de doi profesori din Capitală.
Oana-Maria Chioveanu, profesor de Matematică-Informatică la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Capitală şi George Trifan, profesor care pregăteşte lotul de olimpici la Informatică de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), de asemenea cu dublă specializare Mate-Info, au dezbătut în această dimineaţă la emisiunea Adevărul Live, începând cu ora 10.00, subiectele de la Matematică primite de elevii care trec în această perioadă prin Evaluarea Naţională 2013.
Părinţii au aflat de la profesori ce exerciţii au primit copiii, în cadrul probei care durează două ore (9.00-11.00) şi cum puteau fi ele rezolvate, plecând de la soluţiile oferite de dascăli.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la matematică
Aceasta este ultima probă de la Capacitate 2013, după proba la Română, de marţi şi cea la Limba Maternă, de miercuri.
Principalele declaraţii din timpul emisiunii:
George Trifan: Fiind un examen, nefiind concurs, subiectele sunt de nivel mediu. Fireşte că de la nota 9 la nota 10 va fi un subiect de departajare pentru care trebuie să fie foarte pregătiţi. Examenul de capacitate este mai important decât bacalaureatul, pentru că de acest examen depinde la ce liceu vei merge.
Cum se face pregătirea pentru acest examen?
Oana Chioveanu: Trebuie să lucrezi cât mai multe variante, să ştii noţiunile de bază din clasa a V-a, a VI-a, să ştii formulele, să ştii geometrie foarte bine. Trebuie să te apuci din clasa a V-a să te pregăteşti pentru a putea trece cu brio peste acest examen.
George Trifan: La matematică nu poţi să te apuci de învăţat în clasa a VIII-a şi să recuperezi ceea ce ai învăţat în clasele mai mici. Nu poţi intra la un liceu bun dacă te apuci de învăţat la începutul clasei a VIII-a.
La orice exerciţiu trebuie să fii atent la ordinea în care calculezi. Primele subiecte nu sunt foarte grele. La subiectul al doilea am explicat problema cu tetraedrul: 1. trebuia să desenezi un tetraedru, un triunghi cu vârful în jos, să ştii să duci intersecţia medianelor şi să duci o înălţime; 2. media aritmetică a două numere raţionale - trebuia să ştie formula, practic. Trebuie puţină atenţie la raţionalizare. Sunt exerciţii simple, de nivel mediu. Sunt exerciţii care se făceau la clasă.
Trebuia să ştie formula, iar apoi dacă înlocuiau şi să le grupeze în fracţii.
La expresia de la subiectul 2, punctul 5: aici, în paranteză, trebuia adus la acelaşi numitor. Este o problemă că mulţi elevi nu ştiu să schimbe semnul din faţa parantezei.
III. Este un subiect de geometrie. La subiectul acesta trebuie trecute toate informaţiile: care este
unghiul de 90 de grade şi să scrie Teorema lui Pitagora, după care înlocuiau cu datele pe care le ştiau
Eleve: Subiectele au fost uşoare şi nu am avut probleme. Notele nu cred că o să fie sub 7. O să luăm cel puţin 8, cred că vor fi note de 9 şi 10.
Unde ar fi putut ei să se încurce elevii
Cred că la punctul b de la subiectul 3. Trebuie să ştie că diagonalele dintr-un dreptunghi se înjumătăţesc. Practic, triunghiul AOD este un triunghi echilateral. Practic, trebuiau să ştie lucrurile de bază.
Subiectele primite de elevi la proba de la Limba şi literatura Română au fost de asemenea discutate şi rezolvate marţi, la Adevărul Live, la emisiunea de dimineaţă, alături de Ecaterina Stanca, profesor de Română la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Capitală.
Ulterior, la emisiunea Adevărul Live de la ora 15.00, Iulia Pop, profesor de Română la Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Bucureşti, a evidenţiat capcanele din subiectele primite de elevi de dimineaţă.
Rezultatele parţiale de la Evaluarea Naţională 2013 vor fi afişate pe 29 iunie, până la ora 16.00, contestaţiile se pot depune ulterior, până la ora 20.00, iar notele finale vor fi făcute publice pe 3 iulie.
adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate
Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) pot accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din şcolile şi liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.
În cadrul acestei campanii, au fost deja publicate lecţiile la Română şi la Matematică pentru elevii care trec acum prin Evaluarea Naţională, dar şi o serie de lecţii pentru probele orale de la Bac (română, competenţe digitale, engleză şi franceză) şi pentru cele scrise (română). Urmează, după istorie, lecţia pentru examenul scris la matematică şi pentru cel de la materiile opţionale de profil (biologie, geografie, informatică etc).
CAPACITATE 2013 „adevarul.ro te meditează”. A doua lecţie video: proba scrisă la Matematică
Pe aceeaşi temă:
VIDEO CAPACITATE 2013 Rezolvarea subiectelor primite la Română