Ce s-a întâmplat după redeschiderea şcolilor în alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Danemarca se merge la şcoală fără mască de protecţie
În Danemarca se merge la şcoală fără mască de protecţie

Unele ţări occidentale au redeschis şcolile, în timp ce altele nu le-au închis deloc, în ciuda pandemiei. Danemarca a deschis prima, în timp ce Suedia nu a închis deloc.

Astfel, potrivit publicaţiei time.com, Danemarca a fost prima ţară occidentală care a redeschis şcolile pe 15 aprilie, după o lună de suspendare a cursurilor. În urma aprobării date de Parlament, Guvernul central a decis redeschiderea instituţiilor de învăţământ invocând dreptul la educaţie al copiilor.

Atunci când copiii cu vârste între 2 şi 12 ani s-au întors la şcoală, ei au fost repartizaţi în grupuri mici de 12 elevi. Aceste grupuri – cunoscute şi sub denumirea de „bule de protecţie” - ajung la şcoală la ore fixate, iau masa separat şi au propriile locuri de joacă. Toţi elevii sunt obligaţi să se spele pe mâini la fiecare două ore, dar nu poartă măşti. Băncile şcolarilor sunt aşezate la distanţă de doi metri una de cealaltă, întregul material didactic este dezinfectat de două ori pe zi, iar atunci când se poate, cursurile sunt ţinute în aer liber. Părinţii nu au acces în incinta şcolilor. Până acum, aceste măsuri implementate au avut succes: numărul de îmbolnăviri nu a crescut, potrivit datelor oficiale. Pe 18 mai, copiii cu vârste între 12 şi 16 ani s-au reîntors la şcoală urmând acelaşi protocol.

Alte ţări care au pus în practică măsuri similare – Germania, Finlanda, Norvegia – au reuşit, de asemenea, să evite creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus.

130 de cazuri într-o singură şcoală

În Israel, s-a aplicat acelaşi model al „bulelor de protecţie” la redeschiderea şcolilor pe 3 mai, însă măsura diminuării numărului de elevi la clasă a fost abandonată două săptămâni mai târziu. Un val de caniculă a silit autorităţile să permită elevilor să vină la şcoală fără mască. Până pe 2 iunie, Guvernul a fost silit să închidă şcolile după ce 2.026 de elevi şi profesori au fost testaţi pozitiv la COVID-19, iar 28.147 de elevi au fost plasaţi în carantină. Într-o singură şcoală au existat 130 de cazuri de COVID-19.

La nivel naţional, numărul cazurilor de coronavirus nou a crescut de la 50 pe zi până la circa 1.500 pe zi, la o lună după redeschiderea şcolilor. Datele guvernamentale au arătat că şcolile au fost a doua mare sursă de infecţie cu COVID-19, în luna iunie. În semn de protest, şeful Sănătăţii publice şi-a dat demisia. Ministrul Educaţiei a anunţat că, în noul an şcolar, se va folosi o altă strategie de redeschidere a şcolilor, descentralizată, care să aibă la bază ratele locale de infecţie.

50.000 de suplinitori, angajaţi

În Spania, o ţară lovită puternic de pandemie, autorităţile intenţionează să redeschidă şcolile pe 4 septembrie. Clasele nu vor avea mai mult de 20 de elevi, copiii vor trebui să poarte mască şi să păstreze o distanţare de 1,5 metri între ei.

Italia, o altă ţară europeană în care s-au înregistrat multe cazuri de COVID-19, urmează să redeschidă şcolile pe 14 septembrie. Împărţirea claselor în grupe mai mici de elevi va aduce în şcoli circa 50.000 de profesori suplinitori. Elevii vor fi obligaţi să poarte măşti, iar profesorii, viziere.

În Suedia, şcolile nu au fost închise nici măcar o zi, autorităţile fiind de părere că decizia de a le menţine deschise nu influenţează în niciun fel ratele de infecţie. Regulile de funcţionare nu au fost schimbate. Noul an şcolar va începe pe 30 august.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite